Promotie: Slechte nierfunctie en te veel zout bij IC-patiŽnten

Wanneer: woensdag 08-01-2020

Patiënten die op de intensive care (IC) binnenkomen zijn vaak erg ziek, en daardoor raken ook normale processen in hun lichaam verstoord. Artsen zien bijvoorbeeld regelmatig dat IC-patiënten een te hoog zoutgehalte in hun bloed hebben, maar hoe dit precies komt weten we niet. Wel weten we dat dit zoutgehalte niet goed is voor de patiënt. Daarom onderzoekt Marjolein van IJzendoorn in haar proefschrift de mechanismen achter het ontstaan van het te hoge zoutgehalte bij IC-patiënten.

Uit het onderzoek blijkt dat de vloeistoffen die deze patiënten binnenkrijgen om hen in leven te houden veel zout bevatten. Bij normale mensen zou de inname van dit zout echter niet leiden tot een hoog zoutgehalte in het bloed. Van IJzendoorn vond dat een verminderde nierfunctie van de IC-patiënten een grote rol speelt in dit proces. De nieren zijn blijkbaar niet in staat om zout uit te scheiden en water vast te houden om de balans te herstellen. Van IJzendoorn heeft in haar onderzoek nog geen definitieve oplossing voor dit probleem gevonden, maar met haar aanknopingspunten hoopt ze dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren.

Promotie M. van IJzendoorn: woensdag 8 januari 2020, 11.00 uur
Titel proefschrift: The multifactorial aetiology of ICU-acquired hypernatremia

Promotor: prof. dr. G.J. Navis
Co-promotores: dr. E.C. Boerma en dr. H. Buter

Locatie: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Gepubliceerd: maandag 06-01-2020
Bron: UMC Groningen | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier