Ieder genetisch profiel eigen nierdieet

Door Gerard Kok 

In hoeverre je dieet bijdraagt aan aan de conditie van je nieren is mogelijk genetisch bepaald, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. NierpatiŽnten die een bepaald gen missen, hebben er misschien baat bij veel broccoli in hun dieet op te nemen.

De onderzoekers verwijderden bij onderzoeksmuizen het Glutathione S-transferase mu-1 (GSTM1) gen. Die muizen kregen vervolgens vaker last van hoge bloeddruk en nierproblemen. Het toevoegen van broccolipoeder verminderde vervolgens in die muizen de nierproblemen, terwijl het niets deed voor muizen die om andere redenen nierproblemen hadden. Van broccoli is bekend dat het veel antioxidant-activerende stoffen bevat. Antioxidanten vangen 'vrije radicalen' weg, die anders beschadigingen aan weefsels kunnen veroorzaken. Te veel antioxidanten lijkt echter een negatief effect op de gezondheid te hebben.

Het GSTM1-enzym (het enzym dat door het GSTM1-gen 'beschreven' wordt) speelt een rol bij het neutraliseren van gifstoffen in het lichaam. Veel mensen hebben echter een variant van het GSTM1-gen, waardoor het GSTM1-enzym niet of weinig aangemaakt wordt. Deze mensen lopen een groter risico op achteruitgang van de nierfunctie, zo bleek uit eerder onderzoek van hetzelfde team.

De hypothese van het onderzoeksteam is dat het GSTM1-enzym antioxidanten afbreekt, in welk geval het niet veel zin heeft broccoli (en andere kruisbloemige groenten) te eten, omdat de antioxidant-activerende stoffen toch weer afgebroken worden door het GSTM1-enzym. Als je echter weinig van het GSTM1-enzym hebt, dan hebben de antioxidanten uit broccoli de kans je nieren te beschermen. Toen de onderzoekers deze hypothese staafden aan de gegevens van een groot klinisch onderzoek, bleek inderdaad mensen met een defect GSTM1-gen die veel broccoli aten, minder kans hadden op nierproblemen.

De onderzoekers trekken hun conclusie iets breder dan dat mensen met een defect GSTM1-gen door voldoende broccoli in hun dieet op te nemen, het risico op nierproblemen kunnen verlagen. Volgens hen laat het vooral zien dat het effect van voedsel op nierziekten (gedeeltelijk) genetisch bepaald is, en dat het daarom zin kan hebben om een dieet op te stellen voor een nierpatiŽnt, op basis van het genetische profiel van die patiŽnt.

Gepubliceerd: maandag 25-11-2019
Bron: ASN / Science Daily | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier