Merendeel horeca zegt zout in de ban te doen

Door Redactie NierNieuws 

Op jaarbasis eten Nederlanders per persoon een kilo te veel zout. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onderzocht onder haar leden of horecaondernemers bezig zijn met zoutreductie. Uit de resultaten blijkt dat ongeveer 65% van de ondernemers één of meer maatregelen neemt om zout te verminderen.

Gezondheid is een belangrijk thema in de horeca en veel horecaondernemers zijn bezig met een gezonder aanbod voor hun gasten. Bewuster omgaan met zout is daarbij een belangrijk speerpunt. KHN onderzocht of horecaondernemers bezig zijn met zoutreductie en zo ja, wat zij op dat gebied doen.

Bijna 1000 van de aangeschreven horecaondernemers vulden de enquête in en 65% van hen neemt één of meer maatregelen om de hoeveelheid zout te verminderen. Hoeveel ondernemers zijn aangeschreven is onbekend en dit wil ook niet zeggen dat 65% zout volledig afzweert, maar wel dat er actie wordt genomen. Zo'n 35% van de horecaondernemers verdiept zich er niet in.

 Op de vraag wat de restaurateurs doen op het gebied van zoutreductie, antwoordden ze:

  • 43% vervangt zout bij de bereiding zoveel mogelijk door andere (verse) kruiden en specerijen
  • 20% zet standaard geen zoutvaatje op tafel, als gasten zout willen kunnen ze hier om vragen
  • 20% kiest bewust voor productgroepen en voedingsmiddelen met minder zout.


Antonio van den Hengel, bestuurslid van KHN: 'Ik ben er trots op dat de meerderheid van de horeca-ondernemers bezig is met gezondheid van zijn gasten. En maatregelen neemt om het gebruik van zout in de horeca te verminderen. Want op die manier kunnen we vanuit de horeca een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland. Het is namelijk belangrijk dat mensen minder zout eten, ook als ze uit eten gaan.'

'Daarom organiseerden we samen met de Nierstichting op de vakbeurs Horecava de wedstrijd ‘Lekkerste Stamppot met minder Zout’. En op 12,13 en 14 maart a.s. vindt opnieuw de Nierstichting Restaurant Driedaagse plaats, die wij samen met de Nierstichting organiseren. Ik hoop dat er dit jaar nog meer restaurants meedoen aan dit culinaire evenement. Vorig jaar was het al een succes. Toen hebben 3500 gasten genoten van een zoutbewust menu bij meer dan 100 restaurants. Onze ambitie is dat er dit jaar meer dan 200 restaurants deelnemen', zegt Van den Hengel. 

Gepubliceerd: dinsdag 15-01-2019 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier