Lekker smakende kaliumbinders?

De nieuwste editie van Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, is een special over voeding. Daarin onder andere een artikel over kaliumbinders (poeders), die veel dialysepatiënten moeten nemen. Zij krijgen het poeder niet makkelijk weg en vinden het niet lekker smaken. De diëtisten Eva Anne Hartman en Manouk Dam (Amsterdam UMC/Diapriva) besloten hierin verbetering te brengen. Zij maken een kookboek met recepten voor gerechten die het slikken van kaliumbinders makkelijker maken. 

Hap zand
Het gaat om een flinke schep poeder die je moet innemen. ‘Alsof je een hap zand neemt’, zeggen veel patiënten. Het is niet zo eenvoudig om dat poeder in eten te verwerken. Mengen door jam of huttenkäse levert een te massief goedje op. Ook olijfolie, citroensap en jus d’orange blijken niet geschikt. Mueslirepen, cake en falafel (vanwege de grove structuur) blijken zich hier beter voor te lenen. In samenwerking met koks en studenten van de opleiding voor instellingskok wordt hard aan dit initiatief gewerkt.

Meer lezen over voeding
Meer weten en bijgepraat worden over andere ontwikkelingen op het gebied van voeding? Lees de foodspecial van Wisselwerking. U kunt het blad lezen door een abonnement te nemen of lid te worden: www.nvn.nl/nieuws/lekker-ledenblad/

Gepubliceerd: vrijdag 21-12-2018 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier