Koffiedrinkers leven langer

Door Shanty Sterke 

Hoe meer koffie je drinkt, hoe langer je leeft en dat geldt ook voor mensen met een chronische nierziekte. Dat concluderen Portugese onderzoekers in het medisch wetenschappelijke tijdschrift Nephrology Dialysis Transplantation. Ze analyseerden gegevens van bijna vijfduizend Amerikaanse nierpatiënten die gedurende een periode van twaalf jaar waren verzameld. Ze vergeleken de hoeveelheid cafeïne die de deelnemers binnen kregen met de sterftecijfers. Daaruit bleek dat in de groep patiënten die meer cafeïnehoudende dranken dronk, de kans op overlijden een kwart lager was dan in de groep die weinig cafeïne binnen kreeg.

De auteurs analyseerden gegevens uit de zogeheten NHANES-database. Dit is een periodieke vragenlijst onder een representatief deel van de Amerikaanse bevolking. Elk jaar wordt er een aantal deelnemers random geselecteerd. Deze krijgen een paar interviews thuis en een lichamelijk onderzoek, inclusief een bloedonderzoek waarbij een aantal labwaardes wordt bepaald. Inmiddels zitten er gegevens van ruim zestigduizend Amerikanen in die database, waarvan zo'n vijfduizend nierpatiënt zijn.

De deelnemers moesten zo nauwkeurig mogelijk inschatten wat ze de afgelopen 24 uur hadden gegeten en gedronken. Op basis van wat de personen zich herinnerden, berekenden onderzoekers de inname van cafeïne. Cafeïne zit voornamelijk in koffie en in kleinere hoeveelheden in thee. Ook energiedrankjes, cola, ijsthee, en chocola bevatten cafeïne. De deelnemers werden ingedeeld in vier groepen, oplopend van weinig naar veel cafeïne-inname.

Gedurende de twaalf jaar van het onderzoek overleden ruim twaalfhonderd deelnemers. Er bleek een omgekeerde relatie te zijn tussen cafeïnegebruik en overlijden. In de groepen die meer cafeïne binnen kregen ging ongeveer een kwart minder mensen dood dan in de groep die de minste cafeïnehoudende dranken nam. Daarbij maakte het niet uit in welk stadium van nierfalen de deelnemers zaten. Gegevens van patiënten die in het eindstadium nierfalen zaten en die dialyseerden, namen de onderzoekers overigens niet mee.

Als kanttekening bij hun studie zetten de onderzoekers dat de cafeïneconsumptie geschat was op basis van de herinnering van de afgelopen 24 uur. Het zegt dus alleen iets over de hoeveelheid cafeïne die iemand de afgelopen 24 uur heeft genuttigd. Het zegt niets over de twaalf jaar die daarop volgden. Maar dat neemt volgens de auteurs niet weg dat zij niet de eersten zijn die een verband aantonen tussen koffie drinken en verminderd risico op overlijden. Ze verwijzen naar eerder onderzoek waarin er een relatie is gevonden tussen koffieconsumptie en vertragen van de nierziekte. En naar andere studies in de doorsnee bevolking waaruit blijkt dat hoe meer koffie je drinkt, hoe langer je leeft.

Cafeïneconsumptie is veilig in de verschillende stadia van nierfalen en koffie heeft verschillende gezondheidseffecten, aldus de auteurs. Mogelijk is het positieve effect van koffie toe te schrijven aan cafeïne en aan antioxidanten. Maar hoe het precies zit met het beschermende effect van cafeïne is niet zeker, schrijven ze. Hoe dan ook, dat moet nog verder uitgezocht worden.

Als grotere studies met hetzelfde resultaat komen, dan is het advies om koffie te drinken volgens de auteurs misschien wel een simpele, klinisch nuttige en goedkope optie voor patiënten met een chronische nierziekte. Zeker als tegen die tijd blijkt dat het extra kalium dat je met een kopje koffie binnen krijgt, ook positieve effecten heeft.

Gepubliceerd: maandag 26-11-2018
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Gerelateerde artikelen

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier