Heroïne belangrijke oorzaak amyloïdose in Amerikaanse steden

Door Merel Dercksen 

Een bepaalde vorm van amyloÔdose in de nieren die traditioneel voorkomt bij mensen met auto-immuunaandoeningen, komt in de laatste jaren in Amerikaanse steden vooral voor bij heroÔnegebruikers.

AmyloÔdose is een verschijnsel waarbij eiwitten in het lichaam verkeerd gevouwen zijn en niet (goed) opgeruimd worden. Deze eiwitten hechten zich aan elkaar en slaan als stugge structuren neer in weefsels. Bijvoorbeeld in de nieren, die daardoor steeds slechter functioneren.

Er zijn verschillende types amyloÔdose. Een daarvan is type AA, dat ontstaat door langdurige ontstekingen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen bij patiŽnten met inflammatoire darmziekten of reumatoÔde artritis. Bij AA amyloÔdose raken de nieren bijna altijd aangedaan. Naast de klassieke associatie met auto-immuunaandoeningen, melden sommige ziekenhuizen in Amerikaanse steden recent dat er onder patiŽnten met dit type amyloÔdose wel erg veel spuitende drugsgebruikers zijn.

Onderzoekers in Seattle hebben onderzocht of er een verband is. Zij identificeerden uit de data van ruim drieduizend patiŽnten uit die stad die een nierbiopsie hadden ondergaan 38 patiŽnten met AA amyloÔdose en 72 controlepersonen die een andere nieraandoening hadden: nierschade door diabetes, IgA nefropathie of lupus nefritis.

Vrijwel alle patiŽnten met amyloÔdose hadden heroÔne gebruikt. Ze hadden daar ook zichtbare gevolgen aan overgehouden: veel hadden huidabcessen en driekwart had in de spieren geÔnjecteerd om een soort depot te realiseren. De drug komt dan langzamer in het bloed en het effect houdt langer aan, maar dat prikken is niet zonder gevolgen voor de injectieplaatsen. En zeker niet als de prikplaats geÔnfecteerd raakt.

De onderzoekers komen tot de conclusie dat heroÔnegebruik, of dat nou al gestopt is of niet, het risico op AA amyloÔdose met een factor 170 verhoogt ten opzichte van patiŽnten met een chronische aandoening die met ontstekingsverschijnselen gepaard gaat, maar die geen drugs spuiten. Daar zit wel een enorme bandbreedte in: het risico is 28 tot 1018 keer zo hoog. Ook zien de onderzoekers dat de patiŽnten met AA amyloÔdose een hoger risico op eindstadium nierfalen lopen, maar dat verband is niet significant.

Een reden dat juist bij heroÔnegebruik zo vaak AA amyloÔdose optreedt, zou kunnen zijn dat deze gebruikers vrij vaak infecties oplopen door het spuiten. En in tegenstelling tot patiŽnten die een inflammatoire aandoening hebben, laten zij zich niet of niet goed behandelen. Hierdoor is er sprake van langdurige ontstekingsactiviteit, waarmee we weer terug zijn bij de traditionele oorzaak van AA amyloÔdose.

Gepubliceerd: dinsdag 19-06-2018
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier