Medicijncombinatie getest tegen nierschade na operatie

Door Merel Dercksen 

Het Franse biotechbedrijf Balmes Transplantation heeft 1,6 miljoen euro bij elkaar gehaald om een in vivo proof of concept studie te doen met medicijncombinaties die nierschade na een operatie zouden moeten kunnen tegengaan.

Als de doorbloeding van de nieren tijdelijk verminderd of afgesloten is geweest en daarna weer op gang komt, kan ischemie-reperfusieschade in de nier ontstaan. Dat gebeurt niet alleen bij niertransplantatiepatiënten, maar bijvoorbeeld ook bij hartoperaties. Alleen al bij deze soorten ingrepen lopen enkele honderdduizenden mensen in Europa en de Verenigde Staten jaarlijks een zekere mate van nierschade op.

Het idee van Balmes is om met combinaties van bestaande, en dus al goedgekeurde, medicijnen deze schade tegen te gaan. Door wereldwijd te zoeken op medicijnen die mogelijk een beschermend effect op de nieren hebben, heeft het bedrijf naar eigen zeggen vijf combinaties gevonden die zouden kunnen werken. Daaronder zijn ook middelen uit onverwachte hoek, bijvoorbeeld een anti-schimmelmiddel.

Het geld dat nu beschikbaar is, is bedoeld om het effect van een van de vijf medicijncombinaties te onderzoeken op acute nierschade bij hartoperaties en op het vertraagd op gang komen van getransplanteerde nieren. Dit eerste onderzoek vindt plaats in ratten. Het bedrijf hoopt vervolgens in 2020 met fase-2-onderzoeken te beginnen.

Gepubliceerd: woensdag 14-02-2018
Bron: Labiotech | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier