Dubbele anticonceptie bij mycofenolaat geen noodzaak meer

Door Redactie NierNieuws 

Mannen die mycofenolaat-middelen gebruiken (CellCept, Myfortic en generieken), hoeven niet meer verplicht condooms te gebruiken als aanvulling op de anticonceptie van hun vrouw. Dit stelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Uit Europees onderzoek blijkt dat de hoeveelheid mycofenolaat die de vrouwelijke partner met het sperma binnenkrijgt, laag is.
 
Middelen met mycofenolaat (zowel mycofenolaatmofetil als mycofenolzuur) worden gebruikt om afstoting na transplantatie van organen te voorkomen. Vrouwen die zo'n middel gebruiken en zwanger worden, lopen een hoog risico op een miskraam of afwijkingen bij het kind. Daarom moeten ze een zwangerschap voorkomen, of in overleg met hun arts een ander middel gebruiken dat een zwangerschap niet in de weg staat.

Voor heterostellen waarbij de man een van deze middelen gebruikt, geldt ook dat een zwangerschap voorkomen dient te worden omdat het DNA en daarmee de zaadcellen van de man aangetast kunnen zijn. Tot nu toe was een aanvullende eis dat ook als de vrouw de pil slikte, de man toch een condoom moest gebruiken. Dit omdat de vrouw via zijn sperma sporen van het medicijn binnen zou kunnen krijgen.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen meldt nu dat uit onderzoek blijkt dat dat laatste risico zo laag is, dat dubbele anticonceptie bij mannelijke gebruikers niet meer verplicht is. Het heeft nog wel de voorkeur. De richtlijn om een zwangerschap te voorkomen tijdens en gedurende enkele weken tot maanden na gebruik van deze medicijnen, verandert niet.

Gepubliceerd: woensdag 24-01-2018
Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier