RIVM: 'Minder nierfalen door minder zout'

Door Merel Dercksen 

Als alle Nederlanders zich zouden houden aan het advies maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen, kan dat, over een periode van 20 jaar, 470 patiënten met eindstadium nierfalen schelen. Dat volgt uit een onderzoek door het RIVM in samenwerking met enkele vooraanstaande nefrologisch onderzoekers.

Minder zout eten verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, een belangrijke factor daarbij is een lagere bloeddruk. Maar het verlagen van de bloeddruk vermindert niet alleen het risico op hart- en vaatziekten, maar ook dat op nierschade. Daarnaast is bekend dat minder zout eten ook gunstig is bij mensen die al nierschade hebben: de nieren gaan dan minder snel verder achteruit en medicijnen werken beter. Maar hoeveel scheelt het nou, in aantallen patiënten, als we collectief minder zout gaan eten?

Om dat uit te rekenen heeft het RIVM een model ontwikkeld waarmee met behulp van bekende gegevens berekeningen gemaakt kunnen worden over een fictieve situatie en de gevolgen daarvan op middellange termijn. Voor dit onderzoek werkte het RIVM samen met een aantal onderzoekers van de afdelingen nefrologie van de academische ziekenhuizen in Groningen, Rotterdam en Utrecht. Het geheel is gefinancierd door de Nierstichting, die het eerste kwartaal van dit jaar extra aandacht aan (minder) zout besteedt.

De basisgegevens waar het model mee rekent zijn afkomstig uit de PREVEND-studie: een groot onderzoek dat in Groningen is uitgevoerd en waarbij onder andere is gekeken naar hoeveel zout Nederlanders binnen krijgen (gemiddeld bijna 9 gram per dag), wat hun bloeddruk is en hoeveel eiwit ze in de urine hebben.

Geëxtrapoleerd naar de gemiddelde Nederlandse bevolking en uitgaand van 6 gram zout per dag, komt er uit het model een vermindering van 3,2% minder patiënten met eindstadium nierfalen over een periode van 20 jaar, dat is 470 patiënten. De vermindering van chronische nierschade zou over diezelfde periode 1,1% kunnen zijn. Dat gaat dan wel om aanzienlijk meer patiënten: 290.000.

Een model kent altijd onzekerheden. De uitkomsten zijn ook geen keiharde getallen, maar gemiddelden binnen een spreidingsgebied aan waarschijnlijk te verwachten uitkomsten. Waar het gaat om het te verwachten aantal patiënten met eindstadium nierfalen, zit er overlap in de spreidingsgebieden tussen huidig zoutgebruik en 6 gram per dag. Toch kun je op basis van dit onderzoek wel zeggen dat er extra gezondheidsvoordelen te verwachten zijn van allemaal minder zout eten, bovenop de vermindering in hart- en vaatziekten. Wat alleen nog wel een uitdaging is, signaleren de onderzoekers ook, is ervoor te zorgen dat niemand meer meer dan 6 gram zout per dag eet.

Gepubliceerd: maandag 22-01-2018
Bron: Journal of Public Health | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Gerelateerde artikelen

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier