Apotheker aan huis helpt nierpatiŽnten niet

Door Gerard Kok 

Gemiddeld genomen komen patiënten met matige tot ernstige nierinsufficiëntie relatief vaak in het ziekenhuis terecht, als je dat vergelijkt met andere chronisch zieken. Artsen uit Seattle (Noordwest-Amerika) hoopten het aantal ziekenhuisopnames van deze nierpatiënten te verminderen, door deze, na afloop van een ziekenhuisopname, een stoomcursus medicijngebruik te geven. Helaas haalde dit weinig uit, het aantal opnames bleef nagenoeg gelijk.

Het onderzoek omvatte 141 nierpatiënten met matige tot ernstige nierproblemen, maar (nog) niet dialyserend. De patiënten werden verdeeld in twee groepen: één groep met patiënten die binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis thuis een apotheker op bezoek kregen, die een 'actieplan medicijnen' bij zich had. Dit plan bevatte een overzicht van alle medicijnen die deze patiënt gebruikte, en een schema voor inname. Het plan werd door de apotheker met de patiënt doorgenomen. Het doel hiervan was een nieuwe ziekenhuisopname binnen 90 dagen te voorkomen. De andere groep kreeg geen huisbezoek.

Na afloop bleek dat het niet veel had uitgehaald. Zowel 26% van de patiënten die huisbezoek hadden gekregen, als 26% van de patiënten die dat niet hadden gehad, kwamen opnieuw in het ziekenhuis terecht. In beide groepen waren de voornaamste redenen om heropgenomen te worden: cardiovasculaire gebeurtenissen, infecties, en nierziekten. Naar de oorzaken moeten we nog gissen; daar gaat het onderzoek niet op in; de enige conclusie die rest is dat het thuis doornemen van het medicijngebruik, in elk geval in deze studie, niet helpt om heropnames te verminderen.

Gepubliceerd: vrijdag 12-01-2018
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier