Overlijdensrisico nierpatiŽnten lijkt steeds meer op gemiddelde bevolking

Door Merel Dercksen 

Nierpatiënten lopen een hoger risico op overlijden dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat dat extra risico de afgelopen twee decennia wel kleiner is geworden, zowel voor dialysepatiënten als voor getransplanteerden.

Mensen met nierfalen hebben een veel groter risico op overlijden dan hun leeftijdsgenoten in de algemene bevolking. Dat risico is in de loop van de afgelopen jaren wel gedaald, maar het was niet duidelijk of dat komt doordat het risico voor iedereen is afgenomen, of dat de overlevingskansen van nierpatiënten ook vergeleken met hun leeftijdsgenoten minder slecht zijn geworden.

Amerikaanse onderzoekers hebben het extra risico op overlijden ten opzichte van de algemene bevolking bepaald van bijna 2 miljoen patiënten die tussen 1995 en 2013 behandeld werden vanwege eindstadium nierfalen. Het ging daarbij zowel om volwassenen als kinderen. 

Voor alle leeftijdsgroepen zien de onderzoekers dat het relatieve sterfterisico van nierpatiënten in de onderzochte 18 jaar is afgenomen ten opzichte van leeftijdsgenoten. Het ligt nog altijd hoger, maar de verschillen zijn kleiner geworden. Dat geldt zowel voor dialysepatiënten als voor getransplanteerden. De grootste relatieve verbetering heeft plaatsgevonden bij kinderen in de leeftijdsgroep tot 14 jaar die getransplanteerd zijn. In absolute zin is de verbetering het grootst bij ouderen, maar omdat hun gezonde leeftijdsgenoten ook een hoog sterfterisico hebben, is het relatieve verschil niet zo groot.

Gepubliceerd: dinsdag 19-12-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Tony de Ronde, Amsterdam
    29-12-2017 13:49

    Hoewel het verschil in levensverwachting van ons nierpatiŽnten met het gemiddelde kleiner aan het worden is (in de USA), hebben we nog een heel eind te gaan. Een mooie weergave daarvan is te zien op pagina 34 van het meest recente jaarverslag van ERA-EDTA (www.era-edta-reg.org/files/annualreports/pdf/AnnRep2015.pdf).

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier