Betere eiwitintake bij zes maaltijden per dag

Door Merel Dercksen 

In 2016 heeft het Radboudumc stap voor stap een nieuw voedingsconcept ingevoerd in het hele ziekenhuis. Met FoodforCare krijgen patiënten niet meer drie keer, maar zes keer per dag een maaltijd aangeboden. Uit de resultaten van het onderzoek dat naar dit concept gedaan is, blijkt dat de eiwitinname en het aantal calorieën dat patiënten binnenkrijgen, gestegen zijn.

Veel patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn, raken ondervoed, als ze dat niet al zijn op het moment van opname. Dit is niet bevorderlijk voor het herstel. In een poging hier iets tegen te doen, is het Radboudumc in zee gegaan met FoodforCare. Dit bedrijf heeft de catering op een andere manier vormgegeven: zes keer per dag een kleine eiwitrijke maaltijd in plaats van drie keer per dag standaardmaaltijden. Bovendien kunnen patiënten ter plekke kiezen, met uitleg van een voedingsassistent, in plaats van een dag eerder. Tot slot zijn de maaltijden zo veel mogelijk niet alleen aangepast aan het dieet van verschillende patiëntgroepen, maar ook aan overige wensen zoals extra geurig bij zoutarm.

Met het invoeren van het concept, is het Radboudumc ook een onderzoek gestart om te inventariseren wat de effecten zijn op de voedingstoestand van patiënten. Dit onderzoek is uitgevoerd binnen drie afdelingen: Maag-, Darm- Leverziekten; Gynaecologie/Urologie en Orthopedie. Zowel in de oude als in de nieuwe situatie hebben de onderzoekers bij in totaal ruim 600 patiënten bijgehouden wat die op de eerste en vierde dag van hun opname binnenkregen aan voedingsstoffen en energie. Dat deden ze door elke maaltijd te wegen, en dit te herhalen met wat de patiënt niet had opgegeten.

Het blijkt dat de patiënten gemiddeld meer eiwit eten met het nieuwe concept. Ook krijgen ze meer calorieën binnen. Sinds FoodforCare is ingevoerd krijgt meer dan 20% van de patiënten voldoende eiwitten binnen op beide dagen. Dat lijkt niet veel, maar met drie maaltijden per dag was dat maar 8%.

Deelnemende patiënten hebben ook vragenlijsten ingevuld. Hieruit blijkt dat ze net zo tevreden zijn over de kwaliteit van het eten en over de dienstverlening eromheen. Wel vinden ze het eten van FoodforCare lekkerder ruiken en er beter uitzien.

Of de verhoogde voedselinname ook leidt tot een zodanig betere voedingstoestand dat patiënten sneller herstellen, moet nog verder worden uitgezocht. Daarnaast gaan de onderzoekers ook kijken naar het toepassen van het voedingsconcept bij patiënten thuis, rondom een opname.

Gepubliceerd: maandag 13-11-2017 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Gerelateerde artikelen

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier