Te weinig Belgische risicopatiŽnten ingeŽnt tegen griep

Door Redactie NierNieuws 

Het is weer tijd voor de jaarlijkse griepprik voor risicopatiënten en mensen die regelmatig met hen in aanraking komen. Uit een inventarisatie blijkt dat de dekkingsgraad onder de doelgroep in België veel lager is dan wat wordt aanbevolen.

Mensen met een verminderde afweer of, onder andere, nierproblemen lopen een verhoogd risico op ernstige complicaties als zij griep krijgen. Daarom wordt aangeraden dat iedereen die tot de risicogroep behoort zich laat inenten. Datzelfde geldt voor gezonde mensen die veel met risicopatiënten in aanraking komen.

Maar terwijl de WGO en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) een vaccinatiegraad van 75% aanraden bij risicopatiënten, scoort België maar een matige 44% bij patiënten met een risico, en zelfs nog lager bij zorgverleners. En hoe jonger, hoe minder doelgroepers er gevaccineerd zijn.

In de campagne die de overheid voert, staan dit jaar de apothekers centraal. Dat vanuit de gedachte dat veel mensen misschien niet zo vaak bij hun (huis)arts komen, maar als ze tot de risicogroepen behoren wel regelmatig langs de apotheek gaan. Apothekers konden zich gratis laten vaccineren en krijgen dan een button met de tekst 'Ik ben gevaccineerd, jij ook?'. Hiermee kunnen zij hun patiënten eraan herinneren en het gesprek erover op gang brengen.

Het griepvaccin bestaat uit stukjes dood virus en werkt ongeveer zes maanden.

Gepubliceerd: maandag 23-10-2017
Bron: diverse | Reacties (2)

Reageer op dit artikel

  • Merel, Utrecht
    25-10-2017 10:20

    Nog los van hoe gevaarlijk dat zou kunnen zijn: er zijn vaccins waar aluminiumverbindingen in zitten, maar in de griepprik zitten die nou juist net niet. Of kun jij bewijzen dat het erin zit, Carla?

  • Carla, Anna Paulowna
    24-10-2017 15:21

    de griepprik is een gevaarlijk ding: men weet niet watvoor griep eraan komt, men weet wťl dat in dit vaccin Aluminium zit en kwik en formaldehyde. Er wordt dus ook veel troep ingespoten en veel mensen worden daar ziek van. Het heeft helemaal geen voordeel om tegen 'de' griep ingeŽnt te worden !

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier