Bij eiwit in urine is kip eten net zo goed als pillen slikken

Door Merel Dercksen 

Braziliaanse wetenschappers hebben het effect van een dieet met kip op de eiwituitscheiding in de urine door patiŽnten met diabetes type 2, afgezet tegen het slikken van een bloeddrukverlager. De resultaten blijken vergelijkbaar te zijn.

Uit eerdere, korte, studies was bekend dat het vervangen van rood vlees door kip de eiwituitscheiding bij patiŽnten met nierschade als gevolg van diabetes type 2 vermindert. Ook de verhouding tussen goede en slechte vetten in het bloed verbetert hierdoor. Endocrinologen van het universiteitsziekenhuis in Porto Alegre, BraziliŽ, hebben het effect van een dergelijk dieet op de lange termijn bestudeerd en vergeleken met de resultaten die bereikt worden door het slikken van de bloeddrukverlager enalapril. Enalapril is een veelgebruikt middel om eiwituitscheiding via de nieren te verminderen.

Aan het onderzoek namen 28 patiŽnten deel met diabetes type 2 en microalbuminurie, die een jaar gevolgd werden. Een deel van hen kreeg een dieet voorgeschreven op basis van kip, de anderen aten zoals zij gewend waren maar slikten 10 milligram enalapril per dag. Behalve naar de eiwituitscheiding werd ook gekeken naar indicatoren als bloeddruk en nierfunctie.

De eiwituitscheiding daalde in beide groepen met meer dan 30 procent, dit was na vier maanden duidelijk zichtbaar. In de groep die medicijnen slikte wel sterker dan in de dieetgroep, maar volgens de onderzoekers is het verschil niet significant.

Gepubliceerd: donderdag 18-09-2008
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier