Promotie: Chronische nierschade in de huisartsenpraktijk

Wanneer: maandag 30-10-2017

Naar schatting heeft ongeveer een op de acht Nederlanders chronische nierschade (CNS). De meeste patiënten met CNS worden door de huisarts buiten het ziekenhuis behandeld. Deze eerstelijnszorg kan beter. Meer bewustwording onder huisartsen over het belang van CNS als risicofactor voor hart- en vaatziekten en voor eindstadium nierfalen kan daar aan bijdragen. CNS verdient daarom een prominente plek binnen het cardiovasculaire risicomanagement.

Binnen de eerstelijnszorg heeft de huisarts de mogelijkheid om de nierspecialist te raadplegen voor aanvullend advies zonder de patiënt direct te moeten verwijzen. Dit overleg vindt vaak plaats via telefoon of e-mail, maar dat heeft meerdere beperkingen. Daarom ontwikkelden de afdelingen Eerstelijnsgeneeskunde en Nefrologie van het Radboudumc een e-consultatieplatform, telenefrologie, als alternatieve overlegmethode.

Het platform heeft potentiële voordelen: tijdsefficiëntie, gebruik onafhankelijk van elkaar op een zelf gekozen moment, digitale verslaglegging van het overleg in het dossier van de patiënt en veilige dataoverdracht. Telenefrologie en e-consultatie in het algemeen zouden een grotere plaats moeten hebben in de dagelijkse praktijk, vindt promovendus Vincent van Gelder. De techniek biedt een toegankelijke manier voor de huisarts om de expertise van de specialist te benutten en past bij de visie om laagdrempelige zorg dichtbij de patiënt te bieden.

Promotie V.A. van Gelder: maandag 30 oktober 2017, 12:30 uur
Titel proefschrift: Chronic kidney disease management in primary care

Promotores: prof. dr. W.J.J. van Assendelft en prof. dr. J.F.M. Wetzels
Co-promotores: dr. N.D. Scherpbier-de Haan en dr. W.J.C. de Grauw

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Gepubliceerd: maandag 23-10-2017
Bron: Radboud Universiteit | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier