Verpleegkundige diagnoses nierdomein geschrapt

Door Redactie NierNieuws 

Tijdschrift Nursing meldt dat er vanaf 2018 een aantal verpleegkundige diagnoses verdwijnt uit de NANDA, een classificatiesysteem voor deze diagnoses. Hieronder zijn ook diagnoses die bij nierpatiënten gesteld kunnen worden.

Een verpleegkundige diagnose wordt door een verpleegkundige gesteld en is de basis voor een verpleegkundige handeling. De diagnose kan zowel betekking hebben op een bestaande situatie, als op risico's bij de patiënt. Er zijn verschillende manieren om alle mogelijke verpleegkundige diagnoses in te delen. Een van de classificatiestelsels is NANDA. Hierin zijn de diagnoses ondergebracht in verschillende domeinen als 'gezondheidsbevordering', 'voeding' en 'perceptie en cognitie'.

NANDA wordt samengesteld door een non-profitorganisatie en elke drie jaar herzien. De nieuwste versie, geldig van 2018 tot 2020, is recent verschenen. Het oorspronkelijke boekwerk is Engelstalig en een Nederlandse werkgroep is nog bezig met de vertaling. Nursing geeft vast een inkijkje. Hieruit blijkt dat bijvoorbeeld de diagnoses therapieontrouw, bereidheid tot verbetering vochtbalans en verbetering urine-uitscheiding verdwenen zijn. Toegevoegd zijn onder meer het risico op een droge mond en op veneuze trombose.

Gepubliceerd: donderdag 24-08-2017
Bron: Nursing | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

 • Kees Faber, Grou
  25-08-2017 12:52

  In tegenstelling van het in het artikel gestelde, ondervind
  ondergetekende juist een pluspunt dat de verpleegkundige EVVer toch een duidelijk oordeel kan scheppen bij het signaleren van aanpassing van de
  behandeling omreden dat een verpleegkundige zijn/haar
  beoordeling bij een behandelend arts kan voorleggen.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier