Prijs voor Albertien van Eerde tijdens congres ERA-EDTA

Door Redactie NierNieuws 

Klinisch geneticus Albertien van Eerde ontving zaterdag 3 juni de Stanley Shaldon Award voor jonge onderzoekers. Deze prijs van de Era-Edta2017 (European Renal Association/European Dialysis and Transplant Association) bestaat onder meer uit een bedrag van 10.000 euro. De jury roemt Van Eerde om haar streven genetisch onderzoek vast deel uit te laten maken van de nefrologische praktijk. Dat maakt het mogelijk de zorg voor nierpatiënten verder te verbeteren.

De ERA EDTA schrijft over Van Eerde dat zij in het UMC Utrecht 'patiëntenzorg van topniveau combineert met translationeel nefro-genetisch onderzoek'. Hiermee toont de jury haar waardering voor de wijze waarop Van Eerde research naar erfelijke nierziekten verbindt aan de zorg voor jonge en volwassen nierpatiënten. Albertien van Eerde is dan ook de drijvende kracht achter het Expertisecentrum voor erfelijke en aangeboren nier en urinewegaandoeningen, verbonden aan het UMC Utrecht. Dit expertisecentrum is dit jaar erkend door het Europese netwerk voor zeldzame nierziekten, ERKNet. Hierin komt de kennis en ervaring van 38 centra van kinder- en volwassenennefrologie uit 12 Europese lidstaten samen. Het delen van al die expertise maakt het mogelijk om de zorg te verbeteren voor meer dan 40.0000 patiënten met zeldzame nierziekten.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het 54ste Europese congres van de ERA EDTA in Madrid. Daar gaf Van Eerde ook een voordracht met als titel Nefrologie outside the box: waarom u in de dagelijkse praktijk aan genetica moet denken. Eerder ontving zij twee grote beurzen van de Nierstichting en een van het NutsOhra Fonds. Haar onderzoek is gericht op het verbeteren van de diagnostiek van nierziekten met een onbekende oorzaak door de toepassing van genetische testen.

Gepubliceerd: woensdag 07-06-2017
Bron: UMC Utrecht | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier