Twee kunstnieren niet beter voor fosfaatspiegel

Door Merel Dercksen 

Voor hemodialysepatiënten met een normaal gewicht maakt het niet uit of je een of twee kunstnieren tegelijkertijd inzet: de hoeveelheid fosfaat die met de behandeling te verwijderen valt, blijft gelijk. Twee filters is dus geen oplossing voor de soms grote hoeveelheid fosfaatbinders die patiënten moeten gebruiken.

Als er niet ingegrepen wordt hebben dialysepatiënten te veel fosfaat in hun bloed. Hemodialyse verwijdert deze stof wel, maar onvoldoende. Daarom dienen patiënten er met eten rekening mee te houden, en bij dat eten ook nog fosfaatbinders te gebruiken. Een groep Canadese onderzoekers probeert of er wellicht iets aan de dialyse te veranderen is wat geen ondoenlijke situatie voor de patiënt oplevert en wel voor lagere fosfaatwaarden in het bloed zorgt.

Bij te zware dialysepatiënten hebben ze dit eerder ook onderzocht en bij deze patiënten leek het er toen op dat als hun dialyse inadequaat was, het voor de verwijdering van fosfaat kon helpen om parallel aan elkaar twee kunstnieren tegelijkertijd te gebruiken. Datzelfde hebben de onderzoekers nu geprobeerd bij een meer gemiddelde groep hemodialysepatiënten. De 32 deelnemers hadden structureel een te hoge fosfaatspiegel en gebruikten een vaste dosis fosfaatbinders.

De deelnemers werden drie weken behandeld met een high flux dialyzer (bloedflow minimaal 350 ml/min, dialysaatflow 800 ml/min), of drie weken met twee van deze kunstnieren met dezelfde flow, parallel geschakeld. Daarna wisselden de groepen, zodat alle deelnemers drie weken met een enkele en drie weken met een dubbele kunstnier waren behandeld.

Na afloop komen de onderzoekers tot de conclusie dat het niet veel uitmaakt of er nou een of twee kunstnieren gebruikt worden. De totale verwijderde hoeveelheid fosfaat verandert niet, en voor de bloedspiegels voorafgaand aan de dialyse maakt het ook geen verschil. De te verwijderen hoeveelheid lijkt meer samen te hangen met hoe het lichaam omgaat met opgeslagen fosfaat en het aanvullen van de hoeveelheid in het bloed vanuit elders in het lichaam opgeslagen voorraden, dan met het oppervlak van het dialysefilter.

Gepubliceerd: donderdag 01-06-2017
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier