EU-brede inventarisatie nierfunctievervangende behandeling

Door Redactie NierNieuws 

De European Kidney & Health Alliance (EKHA, Associatie van Europese Nierverenigingen) houdt een online onderzoek naar de vraag hoe nierpatiënten in Europa een keuze maken voor nierfunctievervangende therapie. De resultaten worden in april gepresenteerd op het Europees Nierenforum, samen met een oproep tot actie aan de administratieve en politieke wereld om eventuele ongelijkheden in de toegankelijkheid en de keuze van behandeling voor patiënten in de EU weg te werken.

Het onderzoek bestaat uit twee vragenlijsten: een voor patiënten en een voor professionals. Beide sluiten op 1 april, tot die tijd is het nog mogelijk de vragen te beantwoorden. De nadruk in de vragenlijsten ligt op of er voldoende voorlichting is, of alle vormen van behandeling mogelijk zijn en of daar bijvoorbeeld financiële drempels opgeworpen worden. Het uiteindelijke globale doel is om een beeld te vormen van de keuzemogelijkheden voor patiënten (of het tekort daaraan) in een aantal geselecteerde lidstaten van de EU en om na te gaan hoe deze bevindingen zich verhouden tot de duurzaamheid van de behandeling, de gezondheidseconomie, de patiëntenuitkomst en hun levenskwaliteit.

Clim van Daelen van de NVN: 'Het gaat echt om een inventarisatie, geen diepgravend onderzoek. Wij vinden het belangrijk om verschillen in de EU op de agenda van EU-beleidsmakers te krijgen. Daarom steunen wij als patiëntenvereniging de oproep om de vragenlijst in te vullen.'

De vragenlijst voor patiënten vindt u hier.

De vragenlijst voor zorgprofessionals vindt u hier.

Gepubliceerd: maandag 27-03-2017 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier