'Fabriceren dialyseapparatuur is goede business'

Door Jeroen van Setten 

Makers van medische apparatuur zoals dialysemachines, halen de hoogste winsten in de zorg. In relatieve cijfers zijn de financiële dienstverleners en de farmaceuten winnaar. Dat stelt bureau Gupta Strategist in een onderzoek naar winst, macht en regulering in de Nederlandse gezondheidszorg.

Het bureau analyseerde de jaarverslagen over 2015 binnen alle deelsectoren van de zorg, inclusief die van toeleveranciers zoals ICT-bedrijven, farmaceutische bedrijven en financiële dienstverleners. 

Van de 80 miljard euro die aan zorg wordt uitgegeven,  is volgens Gupta 7 miljard euro nettowinst. Dat is 430 euro per Nederlander. Daarvan komt niet minder dan 1,8 miljard euro terecht bij fabrikanten van medische apparatuur en hulpmiddelen. Zorginstellingen hielden 1,5 miljard over en farmaceutische bedrijven 1 miljard. 1,1 miljard euro ging naar de zorgprofessionals. 

Bij financiële dienstverleners in de zorg ligt het winstpercentage tussen de 25 en de 30 procent. Bij de zorgprofessionals is dat 10 à 20 procent. Gupta doet in het rapport geen uitspraken over de redelijkheid van de winsten maar noemt het rapport wel 'Ezeltje strek je' en vindt dat het reguleren van winst maatschappelijk wenselijk kan zijn. Wel vindt het bureau dat op dit moment de mate van winstregulering niet correspondeert met de machtsposities in de zorg. De regulering is volgens Gupta nu juist het zwaarst op de minst machtige deelsectoren.

Gepubliceerd: woensdag 15-03-2017
Bron: Gupta rapport Ezeltje Strek Je | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier