Drie dagen zoutbewust eten in het betere restaurant

Door Jeroen van Setten 

Vanaf vandaag kan drie dagen lang 'zoutbewust' worden gegeten in 17 restaurants in het betere segment in Amsterdam en Het Gooi. Als de actie van de Nierstichting een succes wordt, is het de bedoeling die het volgend jaar te herhalen met restaurants in het hele land. De meeste deelnemende restaurants bieden het speciale menu overigens ook aan gasten aan die dat niet speciaal bij hun reservering hebben opgegeven.

Een van de speerpunten in de publiekscampagnes van de Nierstichting is het terugdringen van het zoutgebruik. Uit diverse onderzoeken blijkt, dat de Nederlander gemiddeld veel te veel zout eet. Het zou niet meer dan zes gram per dag moeten zijn, maar negen gram is heel normaal. De Nierstichting denkt dat terugdringen van dat zoutgebruik (jaarlijks een kilo teveel) het aantal nieraandoening kan verminderen. 

Promotiemateriaal
De restaurants die aan de actie meedoen hebben promotiemateriaal en tips ontvangen van de Nierstichting. Ze zijn ook gevraagd een deel van de opbrengst van de menu's aan de Nierstichting te schenken. Alle restaurants stelden zelf speciale menu's samen die het met minder zout goed doen. Problemen hebben ze daar niet mee, omdat de horeca in dit segment al nauwelijks gebruik maakt van fabrieksmatig voorbereide producten.

Chinees met minder zout
Zelfs het Hilversumse Royal Mandarin niet, terwijl Chinees eten in onze Westerse ogen juist vaak heel zout is. Amy Man van Mandarin daarover: 'stomen is typisch een procedure die de fijnste smaken van de ingrediënten behoudt en zelfs naar boven brengt. Dat is een methode die wij bijvoorbeeld veel gebruiken'. Het zeer uitgebreide 'Proef de ongezouten waarheid'-menu van Royal Mandarin bevat gerechten als geroosterde parelhoen en lamsvlees met vijf verschillende kruiden. 

'Zoutarm is al geen probleem'
Ook Restaurant Vuur doet mee aan de actie. Volgens André Slappendel van het Baarnse restaurant lenen sommige gerechten zich minder goed voor een aanpassing met minder zout. De menukeuze heeft daar dan ook mee te maken. Bij Vuur wordt volgens Slappendel sowieso met regelmaat om minder zout gevraagd door de gasten. Voor het restaurant was het dan ook niet lastig een goed menu voor de actie samen te stellen.

Aanpassingen voor bijvoorbeeld vegetariërs zijn, net zoals in Hilversum, geen probleem.

Verse ingrediënten en kruiden
Zowel Vuur als Royal Mandarin vinden het een interessante actie. Maar die zal niet direct leiden tot aanpassingen aan de bestaande kaart. Mensen die er niet naar vragen of voor het speciale menu kiezen, krijgen dus net zoveel zout binnen als anders. 'Maar,' zegt Amy Man, 'wij gebruiken echt niet zoveel zout. Verse ingrediënten zijn de sleutel, dan heb je gewoon minder zout nodig'.

De actie loopt nog tot en met World Kidney Day, 9 maart 2017. Reserveren kan voor lunch of diner direct bij de individuele restaurants. Een overzicht daarvan staat op de site van de Nierstichting.

Gepubliceerd: dinsdag 07-03-2017 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Monique Stoop, Deventer
    08-03-2017 16:42

    Wij hebben gisteren gegeten bij 1 van de deelnemende restaurants, restaurant 15a in Bussum.
    We kregen een heerlijk 3-gangenmenu zonder zout.
    Het zou mooi zijn, als het volgend jaar in het hele land navolging krijgt.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier