'Syrische vluchtelingen in Turkije verkopen hun organen'

Door Jeroen van Setten 

In Turkije bloeit volgens onderzoek van het Duitse ARD-programma FAKT een rijke illegale handel in menselijke organen. De donoren zijn steeds vaker vluchtelingen uit SyriŽ die aan geld proberen te komen door een nier of een deel van hun lever te verkopen.

Kopers zijn goed betalende patiŽnten uit het Westen of uit Saoedi-ArabiŽ. De organen worden via internet, vooral op Facebook, aangeboden. Duitse verslaggevers deden zich voor als potentiŽle kopers en kregen onder meer voor 30.000 euro een nier aangeboden. De donoren krijgen volgens FAKT tussen de 6 en 11-duizend euro voor hun orgaan.

De handel in organen is volgens FAKT een gevolg van de precaire situatie van veel vluchtelingen in Turkije. Volgens de organisatie 'Pro Asyl' leven veel SyriŽrs in de Turkse vluchtelingenkampen onder erbarmelijke omstandigheden. En dat terwijl de Europese Unie tussen de 700 en 900 miljoen euro voor de huisvesting en verzorging van Syrische vluchtelingen aan Turkije heeft betaald, stelt Karl Kopp van 'Pro Asyl'. Dat geld komt volgens hem echter nooit bij de vluchtelingen terecht. 

De volledige logistiek achter de orgaanhandel heeft het Duitse programma niet kunnen achterhalen. Waarschijnlijk vinden er operaties plaats in de oostelijke Anatolische stad Malatya. Maar er zijn ook geruchten dat er in particuliere woningen zou worden getransplanteerd. Volgens FAKT verkopen de vluchtelingen vooral hun organen in de hoop met het 'verdiende' geld door te kunnen reizen naar West Europa. Volgens Karl Kopp van 'Pro Asyl' is de illegale handel in organen van vluchtelingen in ieder geval een nieuw fenomeen dat hij nog niet eerder is tegengekomen.

Gepubliceerd: woensdag 22-02-2017
Bron: ARD | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Louis Ekas, Hulshorst
    23-02-2017 11:57

    Een citaat uit dit artikel: "De handel in organen is volgens FAKT een gevolg van de precaire situatie van veel vluchtelingen in Turkije". Dit is echter niet meer dan een secundair gevolg. Deze ontwikkeling zou zich niet voordoen indien er voldoende nieren beschikbaar zouden zijn. Het tekort daaraan is en blijft de primaire oorzaak. Symptomen als deze zijn het gevolg van een (deels) falend systeem.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier