Niergiftig cadmium in oorbellen en tatoeage-inkt

Door Merel Dercksen 

Twee waarschuwingen voor cadmium de afgelopen dagen: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit behoedt ons voor nierschade.

Cadmium is een zwaar metaal, dat zeer schadelijke effecten kan hebben. Behalve dat het carcinogeen is (kanker kan veroorzaken) en de vruchtbaarheid kan aantasten, is het ook schadelijk voor de nieren. Cadmium mag niet toegepast worden in producten voor menselijke consumptie. Maar helaas duikt het nog wel eens op in non-food-producten van waaruit het toch opgenomen kan worden in het lichaam.

Gevaarlijke oorbellen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen dagen voor twee van deze producten gewaarschuwd. Het eerste betreft een type oorbel. Deze oorbel bevat te veel cadmium, dat via het oor in het lichaam terecht kan komen. Het gaat om de oorbel french hook (hanger met steen), artikelcode W3329 van het merk Lilly&June en MKM, die in 2016 in Nederland verkocht is bij drogisterijen en bijouteriewinkels. De NVWA raadt aan om de oorbellen niet meer te dragen, maar om deze terug te brengen naar de winkel. Klanten krijgen dan hun geld terug.

Tatoeage-inkt met cadmium
Behalve de waarschuwing voor de oorbel, deed de NVWA er ook een uitgaan voor tatoeage-inkten. Uit onderzoek naar enkele tientallen zwarte inkten die in Nederland gebruikt worden, blijkt dat er met een flink aantal wat mis is. Daarbij gaat het in de ernstigste gevallen om inkten van buiten de EU die tatoeëerders zelf importeren. Behalve dat sommige inkten te veel polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) blijken te bevatten of niet steriel zijn, heeft de NVWA ook gevaarlijk hoge concentraties zware metalen aangetroffen.

In drie van de onderzochte inkten zat te veel cadmium. Van alle drie heeft de NVWA de verkoop verboden. Behalve cadmium, trof de NVWA in sommige van de onderzochte inkten ook veel te veel arsenicum aan, dat eveneens schadelijk is voor de nieren.

Gepubliceerd: maandag 20-02-2017
Bron: NVWA | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier