Alarmsysteem geen verbetering overleving bij acuut nierfalen

Door Gerard Kok 

Automatische en elektronische alarmering als een patiënt acuut nierfalen ontwikkelt, blijkt de vooruitzichten voor deze patiënten in het algemeen niet te verbeteren. Dit blijkt uit een Canadees meta-onderzoek.

Acuut nierfalen treedt op als de nieren binnen enkele dagen of weken stoppen met functioneren. Het risico op overlijden of chronische nierschade als gevolg van acuut nierfalen is nogal hoog, en bovendien wordt het regelmatig (te) laat ontdekt. Daarom experimenteert men al enkele decennia met automatische alarmering als een patiënt acuut nierfalen lijkt te ontwikkelen. Hierbij valt te denken aan het sturen van een e-mailtje naar een arts zodra bijvoorbeeld de creatininespiegel van een patiënt binnen 90 dagen anderhalf keer zo hoog wordt.

Het Canadese onderzoek legde zes studies naar de effectiviteit van enkele implementaties van automatische en elektronische alarmering van acuut nierfalen, naast elkaar. In totaal omvatte het meta-onderzoek meer dan 10.000 patiënten. Hoewel sommige aspecten van automatische alarmering wel nuttig bleken, had automatische alarmering over het geheel genomen geen invloed op de overlevingskans van de deelnemers, noch op het aantal deelnemende patiënten dat een niervervangende behandeling moest ondergaan.

Helaas leidt automatische alarmering bij het ontwikkelen van acuut nierfalen dus nog niet tot het gewenste resultaat. Misschien komt dat omdat nog onvoldoende duidelijk is wanneer er nou precies alarm moet worden geslagen. Verder onderzoek zou daar helderheid in moeten brengen.

Gepubliceerd: woensdag 01-02-2017
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier