Duitsers gaan uitgebreid onderzoek doen naar cystennieren

Door Merel Dercksen 

De Duitse Forschungsgemeinschaft (DFG) heeft zes nieuwe universitaire klinische onderzoeksgroepen ingesteld, waarvan een zich uitsluitend gaat bezighouden met cystennieren.

De organisatie heeft sinds 2001 41 klinische onderzoeksgroepen opgezet. Dit gebeurt altijd in samenwerking met de universiteit waaraan de groep verbonden wordt. De DFG betaalt de ene helft, de universiteit de andere. Deze is ook verplicht een hoogleraar aan te stellen die de onderzoeken leidt. Een van de nieuwste aanstellingen is die van dr. Michael KŲttgen aan de universiteit van Freiburg, die zich met zijn medewerkers uitsluitend bezig zal houden met cystennieren.

Uit recent onderzoek is gebleken, dat een verstoorde cellulaire signaaloverdracht een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van erfelijke nieraandoeningen die met cysten, met vocht gevulde holtes, gepaard gaan. Dit aanknopingspunt zal in Freiburg als uitgangspunt genomen worden om zowel onderzoek naar de oorzaak van cystennieren te doen, als te proberen een behandeling te vinden.

Gepubliceerd: zondag 14-09-2008
Bron: Deutsche Forschungsgemeinschaft | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier