Aangifte wegens orgaandiefstal tegen Nederlands ziekenhuis

Door Jeroen van Setten 

Met hulp van orgaandonatie-activiste Annet Wood heeft de moeder van een in 2011 verongelukt meisje aangifte gedaan wegens orgaandiefstal in het Medisch Centrum Alkmaar. De aangifte bij de politie in Hoorn richt zich niet expliciet tegen het ziekenhuis of de Nederlandse Transplantatie Stichting, maar beide organisaties voelen zich aangesproken en beraden zich op een reactie .

De moeder, Tinne Kroone, die net zoals Wood afkomstig is uit Berkhout, legde ook een klacht neer bij het Medisch Tuchtcollege. Volgens de aangifte zou de uitname alleen de nieren betreffen maar zijn ook de milt en 'arteriële en veneuze aderen’ uit het stoffelijk overschot uitgenomen. Onduidelijke is of met de genoemde vaten niet de vaten worden bedoeld die de nieren van bloed moeten voorzien na de transplantatie.

Het meisje Sophie Kroone (18) reed op 26 februari 2011 met haar scooter in Berkhout tegen een vrachtwagen. Ze werd gedurende veertig minuten op straat gereanimeerd en vervolgens vervoerd naar het Medisch Centrum Alkmaar. Daar zou volgens de moeder enorm op donatie van diverse organen zijn aangedrongen. De familie gaf uiteindelijk alleen toestemming voor uitname van de nieren.

Er is nu aangifte gedaan tegen de transplantatie-arts en -coördinator en 'er is geclaimd dat als uit het onderzoek blijkt dat anderen ook een misser hebben gemaakt, ook zij aangeklaagd worden', zegt Wood op de site van de Gooi en Eemlander.

Update: De politie in Hoorn heeft de aangifte niet in ontvangst genomen maar als melding genoteerd. Het ziekenhuis laat weten dat mevrouw Kroone eerder contact over deze zaak heeft afgehouden en dat de uitname, zoals gebruikelijk, door een uitnameteam van een academisch ziekenhuis is verricht. Bron: Noordhollands Dagblad

Gepubliceerd: zaterdag 10-12-2016 | Reacties (3)

Reageer op dit artikel

 • Geert, Emmen
  12-12-2016 08:22

  Annet Wood is naar mijn mening, niet per definitie anti-orgaandonatie of het moet (en mag) al zo zijn, in persoonlijke zin. Zij strijdt voor volledige en juiste informatie omtrent dit onderwerp. De RCC heeft haar in sept. van dit jaar gelijk gegeven en ministerie van VWS is daartegen in beroep gegaan. Die zaak heeft eind nov. gespeeld en wederom is zij in gelijk gesteld en het beroep verworpen. Dat betekent in concreto dat het ministerie, middels website 'orgaandonatie.nu' de informatie moet aanpassen op juistheid en volledigheid opdat een ieder bewust(er) tot inzicht en keuze kan komen.
  Dit heeft alles vandoen met bewustwording (mn omtrent het begrip 'hersendood') en niet zozeer mbt wel of niet 'anti'. Ik acht het van den zotte dat zij dit moe(s)t doen ipv de overheid zťlf

 • Derkje, Spanbroek
  11-12-2016 16:38

  Moet in het artikel niet staan:
  ANTI-orgaandonatie-activiste?

 • Geert, Emmen
  11-12-2016 08:31

  Dit lijkt mij niet incidenteel.

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier