Geneeskundestudent wint KHMW-prijs met nieronderzoek

Door Redactie NierNieuws 

Jason Biemond is een van de geneeskundestudenten die gisteren in Haarlem een Hollandsche Maatschappij Prijs voor Jong Talent kreeg. Een van zijn verdiensten is dat hij naast zijn studie heeft meegewerkt aan het verrichten van empirisch onderzoek naar ischemie-reperfusieschade aan de nier.

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen kent jaarlijks enkele tientallen prijzen toe die als doel hebben het wetenschappelijk onderwijs in de technische en exacte vakken te bevorderen. Er zijn twee soorten prijzen: Jong Talent Prijzen en afstudeerprijzen. Alle prijzen worden beschikbaar gesteld door sponsors, veelal uit het bedrijfsleven.

Ook de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) stelt Jong Talent Prijzen beschikbaar: jaarlijks maximaal acht. Dat is een prijs per geneeskundeopleiding. Studenten die in het studiejaar 2014/2015 of 2015/2016 hun eerste studiejaar geneeskunde voltooid hebben, konden zich aanmelden als ze daarnaast nog extra inspanningen hadden verricht. Die extra inspanningen worden vrij breed geformuleerd, maar moeten vallen 'in het werkveld van de geneeskunde [en] een relevante bijdrage aan een maatschappelijk thema [leveren]'.

Van deze geneeskundeprijzen zijn er gisteren drie uitgereikt. Een daarvan was voor Jason Biemond, student aan de UvA (AMC). Behalve dat hij als lid van de AMC-studentenraad betrokken is geweest bij de bestuurlijke fusie van het AMC en het VUmc, en zijn steentje heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het nieuwe bachelor-curriculum Geneeskunde, heeft hij als student-onderzoeker empirisch onderzoek verricht naar ischemie-reperfusieschade aan de nier. Deze beschadiging treedt op wanneer een (donor)nier na afgesloten te zijn van de bloedsomloop, weer doorbloed raakt.

De Jong Talent Prijzen 2016 bestaan uit een oorkonde en een bedrag van € 500.

Gepubliceerd: dinsdag 29-11-2016
Bron: KNMG | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier