Getransplanteerde nierpatiŽnten blijven gevaarlijk kaliumarm eten

Door Redactie NierNieuws 

Patiënten die na een niertransplantatie een kaliumarm dieet aanhouden, lopen op den duur een verhoogd risico op het verliezen van de donornier en op voortijdig overlijden. Dat meldt het UMCG naar aanleiding van een artikel van onderzoekers uit het ziekenhuis, onder andere van de afdeling nefrologie.

De nieren van patiënten met een zeer slechte nierfunctie kunnen kalium nog maar beperkt uitscheiden en ook drie maal per week hemodialyse is niet voldoende om grote hoeveelheden kalium te verwijderen. Hierdoor kan de hoeveelheid kalium in het bloed te groot worden. En hoewel kalium voor mensen met een goede nierfunctie van belang is voor een gezonde bloeddruk, is een overschot gevaarlijk. In het ergste geval kan dat een hartstilstand veroorzaken. Patiënten met geen of een zeer slechte nierfunctie, krijgen daarom een kaliumarm dieet voorgeschreven. 

Na een geslaagde niertransplantatie kunnen patiënten weer 'gewoon' gezond gaan eten. Maar nieuwe eetgewoontes zijn lastig, ook als het om een normaal voedingspatroon gaat. Onderzoekers van het UMCG vermoedden dat veel patiënten zich na transplantatie aan hun kaliumarme dieet bleven houden. Daarom onderzochten ze de daadwerkelijke kaliuminname na transplantatie in een groep van ruim 700 niertransplantatiepatiënten en vergeleken dit met een gezonde controlegroep.

Uit het onderzoek volgt dat de kaliuminname bij de patiënten inderdaad lager is dan bij gezonde mensen. Volgens de onderzoekers komt dit enerzijds door de jarenlange routine van deze patiënten om kaliumarm te eten en anderzijds door een ingesleten angst om te veel kalium te eten. Verder bleek uit het onderzoek dat een lage kaliuminname bij niertransplantatiepatiënten gerelateerd is aan een duidelijk verhoogd risico op het op den duur optreden van transplantaatfalen en zelfs een verhoogd risico op voortijdig overlijden.

'We hebben meerdere mogelijke mechanismen onderzocht die hieraan ten grondslag zouden kunnen liggen, zoals een verhoogde ammoniaproductie door de nier, een hogere bloeddruk of lagere kaliumspiegels in het bloed. Dit zijn echter geen factoren die kunnen verklaren waardoor een lage kaliuminname na transplantatie zo slecht is. Er is dus nog meer onderzoek nodig naar het mechanisme achter het verband dat we hebben gevonden', aldus Michele Eisenga, UMCG-onderzoeker en eerste auteur van de publicatie die verscheen in The American Journal of Clinical Nutrition.

Dit onderzoek suggereert dat niertransplantatiepatiënten na transplantatie genoeg kalium moeten innemen door het eten van kaliumhoudend voedsel, om de lange termijn uitkomsten na transplantatie positief te beïnvloeden.

Gepubliceerd: maandag 14-11-2016
Bron: UMCG | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier