Wie het weet mag het zeggen
Door Jeroen van Setten

Redactioneel
Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.
Zolang er geen recente onderzoeken à la Maurice de Hond zijn, die duidelijke cijfers opleveren, weten we niet hoe de gemiddelde Nederlander op dit moment over orgaandonatie denkt. En ook niet hoe hij denkt over het ADR-Systeem van Pia Dijkstra (D66). Want de maatschappelijke onrust die na de nipte meerderheid die haar wetsontwerp haalde is ontstaan, zou heel goed averechts hebben kunnen werken op de Nederlandse vrijgevigheid op orgaangebied.
Als de Eerste Kamer instemt met de voorgestelde wijziging van de Donorwet, zullen we pas werkelijk weten hoe de Nederlander zich gaat registreren. En als die instemming er niet komt wellicht ook wel, maar of dat de zaak dan ten goede is gekomen, is zeer de vraag.
Gepubliceerd: woensdag 19-10-2016 | Reacties (3)
Precies! Daarom hoop ik dus ook dat onze overheid, de Nederlandse Transplantatie Stichting en alle andere organisaties die zich bezig houden met orgaandonatie een onderzoek gaan starten naar het waarom van al deze nee-zeggers.
Als bv een groep over de streep getrokken kan worden door hersendode mensen wel een volledige anesthesie te geven, dus ook pijnmedicatie (ook al beweren neurologen dat het niet nodig is), dan kunnen we een groep nee-zeggers ombuigen naar ja.
Mensen die het 'goor' vinden, mensen die op basis van religie of levensovertuiging nee zeggen, kun je niet ombuigen, dat moet je respecteren.
Waar ik persoonlijk moeite mee heb is dat ondanks mijn ja, mijn nabestaanden altijd nog nee kunnen zeggen. Dat zou ik uit de wet verwijderd willen zien.
En ik zou graag nog een stapje verder gaan: de nee-zeggers komen dan ook niet meer in aanmerking voor de ontvangst van een orgaan.
Maar nogmaals, laat ze eerst maar eens gaan onderzoeken waar de 'nee' vandaan komt en dan kijken of we daar als land wat mee kunnen....
Beste Margot,
Dank voor je reactie.
Natuurlijk is het goed dat mensen hun keuze vastleggen. Maar helaas is ook een beweging op gang gekomen die, met buurland Duitsland als schrijnend voorbeeld, wel eens het begin zou kunnen zijn van een afnemende bereidheid tot orgaandonatie. Zie daarvoor met name dit artikel...
Beste Jeroen, het voordeel van de nieuwe wet is dat al die luiwammesen die het te veel moeite vonden om een nee vast te leggen, nu tenminste een nee vastleggen. Ik vind het egoïstisch om het aan je nabestaanden over te laten. Het feit dat 65% van de nederlandse nabestaanden nee zegt, als een naaste hersensdood is, zegt heel veel als je het afzet tegen de ons omringende landen waar 75% ja zegt. Mij lijkt het zinvol dat Nederland eerst eens gaat onderzoeken waarom zo veel mensen nabestaanden nee zeggen. Veel zinvoller dan ons nu druk te maken om al die nee registraties. Ik ben blij dat men nu ein-de-lijk eens zich registreert. Mij maakt de keuze van de mensen niets uit, áls ze hem maar vast leggen!