Japanners kweken kaliumarme groente

Door Merel Dercksen 

Speciaal voor nierpatiënten zijn diverse Japanse organisaties bezig om groenten te kweken met minder kalium. Met sla is het al gelukt, die is ook te koop. Kaliumarme tomaten bevinden zich nog in een testfase.

Dialysepatiënten, maar ook mensen met een sterk verminderde nierfunctie die (nog) niet dialyseren, hebben moeite om veel kalium uit te scheiden. En te veel kalium in het bloed is schadelijk: in het beste geval geeft dat krampen, maar het kan ook tot hartproblemen leiden. Daarom volgen ze vaak een kaliumarm dieet. In de praktijk betekent dat oppassen met groente en fruit.

Dat is jammer voor degenen die dat juist lekker vinden; zij moeten de hoeveelheid die voor gezonde mensen als minimum wordt aanbevolen, als maximum beschouwen en kunnen niet de dag starten met een groenteshake met banaan erin, lunchen met een maaltijdsalade, tussendoor een bakje fruit eten en 's avonds nog eens een flink bord opscheppen. Maar het is niet alleen daarom jammer. Groente en fruit leveren namelijk ook vitamines en vezels die je bij een kaliumbeperkt dieet in mindere mate binnen krijgt.

Het zou daarom mooi zijn als er groente en fruit met minder kalium gekweekt kon worden: wel de voordelen, minder nadeel. In Japan blijken verschillende organisaties hier inmiddels serieus werk van te maken. Fujitsu, de multinational op het gebied van ICT, heeft zich enkele jaren geleden op kaliumarme sla gestort. Het bedrijf werkt daarvoor samen met de Akita Prefectural University en gebruikt een zelf ontwikkeld platform, de agriculture cloud.

In een fabriek waar Fujitsu voorheen halfgeleiders produceerde, staat nu een kweeksysteem voor sla. De sla groeit op water, en krijgt precies afgepaste mineralen en andere bouwstoffen. Deze kweekmethode, een subsoort van de aquacultuur, heet hydroponics. Daarnaast is in de kweekhal het klimaat exact geregeld, tot aan het soort licht dat de planten krijgen toe. Dit werkt: de kaliumarme sla wordt ook verkocht, zij het voor een drie keer zo hoge prijs als reguliere sla. Maar daar staat tegenover dat ook nierpatiënten dit met een gerust hart rauw kunnen eten. Begin dit jaar heeft Fujitsu een extra fabriek geopend in Vietnam en er zijn verdere uitbreidingswensen.

Knap natuurlijk, en best fijn, maar sla is niet de groente die van nature de grootste concentratie kalium bevat. Iedere (amateur)tuinder weet dat bladgroenten goed groeien op mest met relatief veel stikstof erin. Wil je daarentegen vruchtgroenten als tomaten kweken, dan geef je mest met wat minder stikstof en meer kalium. Anders krijg je heel bossige struiken met ondermaatse tomaatjes. Volgroeide tomaten met smaak, maar kaliumarm, dat zou dus pas echt een prestatie zijn.

En laat dat nu net zijn waar andere Japanse wetenschappers aan werken. Ook zij gebruiken de hydroponic-methode, waarbij ze de aanvoer van kalium als voedingsstof beperken. Ze hebben verschillende rassen tomaten getest, om te kijken hoe die hierop reageren. Ook hebben ze bij de ene plant maar een tros laten zitten, bij andere planten meer. In een commerciële productiesituatie zou je natuurlijk meer dan een tros per plant willen, anders is de kweek niet rendabel.

De planten nemen een stuk minder kalium op dan wanneer ze voeding krijgen met de normale hoeveelheid kalium erin. Maar bij de planten waar maar een tros tomaten aan rijpte, was het kaliumgehalte van de tomaten niet heel veel lager dan bij conventionele samenstelling van de plantenvoeding. Bij de planten waaraan de onderzoekers meer tomaten lieten groeien, zagen ze duidelijkere verschillen. Afhankelijk van de gebruikte cultivar bevatten de tomaten 40 tot wel 60 procent minder kalium dan normaal.

In een laboratoriumsetting is het dus al mogelijk om tomaten te kweken met een beperkte hoeveelheid kalium erin. De volgende stap zal zijn om dit proces op grotere schaal op te zetten. En, niet onbelangrijk, om te proeven of ze nog wel lekker zijn.

Gepubliceerd: woensdag 03-08-2016
Bron: International Journal of Vegetable Science | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Paulien, Oldenzaal
    21-05-2018 21:38

    Hoe ver zijn ze er nu mee?
    Het zou fijn zijn als er minder kalium in groente en fruit komt.
    Het is een heel gepuzzel om toch gezond te eten en aan te komen en niet over de kaliumlimiet te komen.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier