Zoutinname beter bekijken in relatie tot lichaamsgewicht

Door Merel Dercksen 

Volgens Japanse onderzoekers dien je niet naar de zoutinname sec te kijken, maar moet de zoutconsumptie afgezet worden tegen het gewicht van de patiŽnt. Dan ontstaat er namelijk een relatie met hoge bloeddruk en andere risicofactoren voor schade aan hart, nieren en vaten.

Hoewel het voor individuen altijd anders uit kan pakken, is er in de algemene bevolking gemiddeld genomen een verband tussen hoge zoutconsumptie en hoge bloeddruk. Maar waar in de meeste onderzoeken geen rekening mee gehouden is, is het gewicht van de onderzochte proefpersonen, behalve dan wellicht als te corrigeren factor bij het bepalen van het risico op hoge bloeddruk. Japanse onderzoekers verwachtten dat het nog best eens uit zou kunnen maken of iemand van 50 kilo een bepaalde hoeveelheid zout binnen krijgt, of dat een ander die 120 kilo weegt, dezelfde hoeveelheid tot zich neemt.

Ze hebben daarom een onderzoek gedaan onder 7629 deelnemers aan een jaarlijks check-upprogramma, die een goede afspiegeling van de bevolking vormen. Van deze mensen hebben ze op basis van een portie urine bepaald, hoeveel zout ze per dag binnen krijgen. Deze hoeveelheid hebben ze afgezet tegen het gewicht van de deelnemers.

De totale zoutinname blijkt te stijgen met een toenemend gewicht. De onderzoekers zagen ook dat de zoutinname per kilogram lichaamsgewicht hoger was bij mensen met hoge bloeddruk. De bovendruk, de filtratiesnelheid van de nieren en de hoeveelheid eiwit in de urine zijn in dit onderzoek allemaal gerelateerd aan de zoutinname per kilo. Ook na correctie voor andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Een overmatige zoutconsumptie per kilogram lichaamsgewicht lijkt samen te hangen met een hogere bloeddruk en als gevolg daarvan orgaanschade. Bij het beoordelen van de zoutinname van een patiŽnt kan de verhouding tot het gewicht daardoor belangrijke informatie verschaffen, denken de onderzoekers.†

Gepubliceerd: dinsdag 12-07-2016
Bron: Journal of the American Society of Hypertension | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier