Taiwanees vegetarisme niet zo best voor dialysepatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Het is maar de vraag of vegetarisch eten goed is voor hemodialysepatiënten, stellen Taiwanese onderzoekers. Deze patiënten lopen namelijk een serieus risico op eiwitondervoeding en een gebrek aan vitamine D. Hierdoor zou het positieve effect dat vegetarisch eten op hart en bloedvaten heeft, teniet gedaan kunnen worden.

Over het algemeen verlaagt vegetarisch eten het risico op hart- en vaataandoeningen. Voor dialysepatiënten is dat gunstig, omdat dat risico bij hen sterk verhoogd is. Maar vegetariërs krijgen gemiddeld minder eiwitten binnen dan vleeseters, en voor dialysepatiënten wordt juist een wat hogere eiwitinname aanbevolen, vergeleken met de richtlijnen voor de gezonde bevolking. Onderzoekers in Taiwan hebben bij hun patiënten gekeken wat de effecten van structureel wel of juist niet vegetarisch eten nu uiteindelijk zijn op hun voedingsstatus en op parameters die iets zeggen over het cardiovasculaire risico.

Het gaat om een klein onderzoek: 21 patiënten die al langere tijd en consequent vegetarisch eten en 42 controlepatiënten. De vegetariërs volgden hun eetwijze om religieuze redenen, niet op doktersadvies. Uit het onderzoek blijkt dat de vegetariërs lichter zijn en een lagere BMI hebben. Veel bloedwaarden zijn lager, wat gunstig is in het geval van fosfaat, urinezuur en ureum. Maar ze hebben ook een lager albumine (bloedeiwit) en minder vitamine D in hun bloed. Tot slot hebben de onderzoekers bij de vegetariërs gemeten dat hun vaten stijver zijn.

Hoe dat laatste komt is niet meteen duidelijk, maar het zou te maken kunnen hebben met een licht tekort aan vitamine D. In elk geval is het een risicofactor voor hartproblemen. De onderzoekers zien graag een studie waarin dialysepatiënten die vegetarisch eten extra vitamine D krijgen, om te kijken of dat hun risico op hart- en vaatziekten vermindert. 

Gepubliceerd: woensdag 29-06-2016
Bron: Plos One | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier