Heel veel zout verhoogt hartklachten bij nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Dr. Jiang He, Foto: Tulane University

Maakt het nou wel of niet uit of je veel of weinig zout eet? De meningen en de onderzoeksresultaten blijven daarover uiteen lopen. Zie de recente publicatie in The Lancet die stelt dat veel zout samen gaat met meer hart- en vaataandoeningen, maar weinig zout ook. Waaruit sommige nierpatiënten de conclusie trekken dat een zoutbeperking helemaal niet goed voor je is. Het is maar zeer de vraag of dergelijke uitkomsten ook voor mensen met een verminderde nierfunctie gelden. Daarom heeft een groep Amerikaanse onderzoekers gekeken naar het verband tussen natriuminname en hart- en vaatproblemen bij nierpatiënten. Hun conclusie: meer zout is niet goed voor nierpatiënten. Ons bezwaar bij deze studie: het afkappunt ligt bij een wel heel hoge zoutinname.

Afgelopen week tijdens een persconferentie van de ERA-EDTA lichtte dr. Jiang He van de Tulane University in New Orleans, studieleider van dit onderzoek, de resultaten toe. Zijn groep heeft het voorlopig definitieve antwoord willen geven op de vraag of veel zout eten nou meer hartproblemen oplevert bij nierpatiënten, of niet. Daarvoor hadden ze een grote groep deelnemers nodig. Daarom hebben ze gebruik gemaakt van gegevens uit de CRIC studie (Chronic Renal Insufficiency Cohort) die tot tien jaar lang zijn gevolgd.

De onderzoekers hebben gekeken naar de hoeveelheid natrium die in de urine zit, als maat voor de intake. Dat is betrouwbaarder dan mensen vragen wat ze op een dag eten. In het onderzoek zijn 3757 patiënten opgenomen, omdat van de rest van de deelnemers geen 24-uursurine beschikbaar was. De klinische gevolgen waar de onderzoekers naar keken zijn congestief hartfalen, beroerte en hartinfarct. Elke zes maanden is er binnen deze studie vastgesteld of een van deze gebeurtenissen was opgetreden bij de deelnemers.

Gemiddeld zijn de deelnemers bijna zeven jaar gevolgd. In die periode was bij 575 patiënten sprake van hartfalen, telden de onderzoekers 305 hartinfarcten en 148 beroertes. Deels was dit bij dezelfde patiënten. De onderzoekers hebben de deelnemers ingedeeld in vier gelijke groepen, op basis van de natriumuitscheiding. In de groep met de hoogste uitscheiding, dus degenen die het meeste zout binnen kregen, kwam veel vaker een van de genoemde hart- en vaatproblemen voor dan in de groep die het minste zout aten.

He zei tijdens de persconferentie: 'we zien een lineair verband tussen de zoutinname en zowel het aantal gevallen van hartproblemen als van beroerte'. Daarbij is het risico op een beroerte het sterkst verhoogd bij nierpatiënten die het meeste zout eten, vergeleken bij de groep patiënten in deze studie die het minste zout eten. De onderzoekers hebben geen verschil gezien tussen mannen en vrouwen, naar afkomst of tussen patiënten met en zonder diabetes.

De onderzoekers concluderen dat bij patiënten met chronische nierschade, een hogere natriumuitscheiding gepaard gaat met een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. 

Deze studie is niet voor niets gepresenteerd als 'Late Breaking Clinical Trial': de resultaten zijn verkregen uit een gedegen studie onder een grote groep patiënten en laten weinig ruimte voor twijfel. Wat wij wel jammer vinden: de deelnemers kregen over het algemeen wel erg veel zout binnen. He vatte de conclusie als volgt samen: een intake van minder dan 4,5 gram natrium per dag verlaagt voor nierpatiënten het risico op hartproblemen en beroerte. Maar 4,5 gram natrium komt overeen met ruim 11 gram zout. Dat is niet een beetje veel, dat is heel erg veel.

Dat de deelnemers gemiddeld zo veel zout aten, betekent ook dat de verschillende groepen die zijn onderscheiden, allemaal meer binnen kregen dan hier in Nederland geadviseerd wordt. Want de groep met de laagste zoutinname, dat zijn de patiënten die minder dan 2894 mg natrium per 24 uur uitplassen. Dat komt overeen met ruim 7 gram zout per dag, ofwel meer dan de 6 gram die hier wordt aangeraden als maximum van een gezonde voeding.

De gemiddelde zoutinname van Nederlanders voor mannen ligt op 9,9 gram per dag en voor vrouwen op 7,5 gram (cijfers RIVM). Dat zou betekenen dat als mannen die een nierziekte krijgen hun inname verlagen naar die van vrouwen, ze hun risico op hart- en vaatproblemen verkleinen. Maar het zou zo fijn zijn als een studie als deze ook eens werd uitgevoerd onder patiënten die zich wel aan een zoutbeperking houden. Dan pas kun je echt zeggen of zo'n beperking zin heeft, of dat er inderdaad alleen maar verschil is tussen veel en heel veel zout, en dat het niet meer uitmaakt als je maar zorgt dat je niet boven de aanbeveling voor gezonde voeding uitkomt.

Gepubliceerd: dinsdag 31-05-2016
Bron: JAMA | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier