'DialysepatiŽnten onnodig blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen'

Door Redactie NierNieuws 

Vandaag verschijnt een artikel in Medisch Contact waarin de auteurs wijzen op de gevaren van weekmakers en andere hormoonverstorende stoffen in medische hulpmiddelen. Ze noemen daarbij onder andere specifiek dialysepatiënten, omdat hun bloed heel vaak in aanraking komt met kunststof lijnen. 

'Er is toenemend bewijs dat bisfenol A, weekmakers en andere hormoonverstorende stoffen de gezondheid bedreigen. Deze stoffen worden onder meer gebruikt in medische hulpmiddelen zoals infusen. Een goede reden voor artsen om te helpen deze stoffen uit te bannen,' opent het artikel. Minister Schippers heeft toegezegd maatregelen te nemen om te zorgen dat vooral baby's minder worden blootgesteld aan bisfenol A. Een goede stap, vinden de auteurs onder wie een kinderarts en een toxicoloog, maar nog niet genoeg.

Recent Utrechts onderzoek heeft namelijk laten zien dat hormoonverstorende stoffen in verband kunnen worden gebracht met tientallen ziektes, waaronder hormoongevoelige kankers. Ondanks dat niet bewezen kan worden dat er een directe oorzaak is tussen blootstelling en ziekte, vinden de auteurs van dit stuk dat we veel verder moeten gaan. Elke arts zou alleen nog hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld slangen bij dialyseapparatuur, moeten gebruiken zonder weekmakers.

Én medici dienen volgens dit artikel voorlichting te geven en de overheid aan te sporen de regelgeving aan te passen. Dat zou menselijk leed en hoge zorgkosten kunnen voorkomen.

Gepubliceerd: donderdag 19-05-2016
Bron: Medisch Contact | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier