Award voor project kwaliteit van leven tegen lagere kosten voor oudere nierpatiŽnt

Door Jeroen van Setten 

Moeten ouderen van wie de nieren niet meer voldoende werken nog gaan dialyseren of toch maar beter van niet? Dat was de vraag waarmee het St Antoniusziekenhuis in Nieuwegein een project in ging dat uitmondde in een hogere kwaliteit van leven tegen lagere kosten voor oudere nierpatiŽnten. En uiteindelijk in de VBHC Excellence Award voor kosteneffectiviteit. Nefroloog Willem Jan Bos (rechts op de foto) nam namens het hele team en het ziekenhuis de prijs in ontvangst.

Oudere patiŽnten van wie de nieren falen worden geconfronteerd met de keuze tussen een nierfunctievervangende therapie of een terughoudend beleid. In het St Antonius Ziekenhuis worden deze patiŽnten zorgvuldig begeleid in een proces van echte shared decision making. Het ziekenhuis verzamelde gegevens over de overleving van oudere nierpatiŽnten die moeten kiezen. Verder werd informatie verzameld en geanalyseerd over kwaliteit van leven, tevredenheid van de patiŽnt en de kosten, voor en na de start van een eventuele dialysebehandeling.

In het project werden oudere patiŽnten gevolgd met een eGFR beneden de 20†ml/min. Het begeleidende team bestond uit nefrologen, een maatschappelijk werker (die soms ook huisbezoeken aflegde), een dialyseverpleegkundige en een diŽtist. De patiŽnten waren allen ouder dan 70 jaar. Van hen kozen er 204 voor een nierfunctievervangende therapie en 107 voor een conservatief beleid. Met name in de groep boven de 80 jaar bleek dat de patiŽnten die niet dialyseerden niet alleen een betere kwaliteit van leven hadden, ze leefden ook ongeveer even lang en ze genereerden aanmerkelijk minder kosten dan hun leeftijdgenoten in de andere groep.

Het project van de Nieuwegeiners scoorde hoog op bijna alle meetpunten die de jury van de VBHC-prijs in ogenschouw nam. Vooral de 'kosteneffectief binnen de volledige cyclus van de zorg' sprong eruit. Het project is volgens de jury vooral indrukwekkend voor wat betreft de kostenreductie vanuit de invalshoek van de patiŽnt. Ook het feit dat de belasting van de patiŽnt een belangrijke parameter is binnen het programma speelde een flinke rol bij de toekenning evenals de nauwe betrokkenheid van de patiŽnt bij de te nemen beslissingen.

Gepubliceerd: dinsdag 26-04-2016 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier