Plantaardig voedsel verlaagt kans op nierproblemen

Door Gerard Kok 

Een dieet met relatief veel plantaardige voedingsstoffen betekent minder risico op nierproblemen met hart- en vaatziekten tot gevolg, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

De onderzoekers baseren hun stelling op gegevens uit de CARDIA (Coronary Artery Risk Development In young Adults) studie, een relatief kleine, Amerikaanse studie die de mechanismen achter hartziekten bij volwassenen probeert te ontrafelen. De studie begon in 1985 met iets meer dan 5000 deelnemers. Er is geen latere instroom, dus het aantal deelnemers wordt steeds iets lager.

Voor dit onderzoek werden de gegevens van ruim 2000 deelnemers bekeken. Van deze deelnemers werden de opgenomen bloedwaarden bekeken die eerst in 2000/2001 waren gemeten, en nogmaals vijf jaar later. Aan de hand van de bloedwaarden werd bepaald hoeveel groenten, fruit en noten de deelnemers aten. Daarnaast werd de nierfunctie bepaald. Alle deelnemers hadden bij de eerste meting een normale nierfunctie, en waren tussen de 33 en 45 jaar oud. De gegevens lieten zien dat deelnemers die relatief veel groente, fruit en noten aten na vijf jaar meestal een betere nierfunctie hadden, en daarmee minder kans op hartproblemen.

De onderzoekers vertalen dat tot de conclusie dat een voornamelijk plantaardig dieet, met relatief veel vezels, vitaminen en mineralen (en waarschijnlijk minder calorieën) bij jongere volwassenen het risico op nierproblemen verlagen. Hoewel zo'n dieet mooi in de nieuwe schijf van vijf past, is deze studie misschien toch een iets te smalle basis. Al was het maar omdat ik vermoed dat de Amerikaanse situatie niet klakkeloos naar de Europese situatie kan worden vertaald.

Gepubliceerd: donderdag 31-03-2016
Bron: Circulation | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier