'Tolvaptan toch onder voorwaarden vergoeden'

Door Jeroen van Setten 

UPDATE: Inmiddels is bekend geworden dat minister Schippers het volgende advies overneemt:†Het Zorginstuut Nederland (ZIN) heeft in december in een adviesbrief aan minister Schippers de aanbevelingen van de†Werkgroep Erfelijke Nierziekten van de ERA-EDTA betreffende het gebruik van Jinarcģ (tolvaptan) bij cystenieren (ADPKD) vrijwel ongewijzigd overgenomen en alsnog een postief advies voor vergoeding afgegeven.

Het ZIN adviseerde in 2015 tolvaptan niet op te nemen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Een ERA-EDTA werkgroep†onder leiding van dr. Ron Gansevoort deed in februari 2016 na†de goedkeuring van tolvaptan door het European Medicines Agency, aanbevelingen voor het gebruik. De minister vroeg vervolgens in augustus om een herbeoordeling.†

Intussen vindt ook het ZIN het middel voldoende kosteneffectief om te worden ingezet bij ADPKD. Het baseert zich daarbij niet alleen op de richtlijnen van de werkgroep maar ook op andere (financiŽle) veranderingen in de situatie. Zo heeft de fabrikant de prijs van het medicijn inmiddels met 14% verlaagd. Daardoor valt de totale kostenlast voor het middel in Nederland ook lager uit. Het middel zou volgens het advies geplaatst moeten worden op bijlage 1B van de Regeling Zorgverzekering: de lijst met medicijnen die geen onderlinge vervangbaarheid kennen.

Alles bij elkaar is het een relatief ingewikkeld advies geworden waardoor tolvaptan niet zonder meer kan worden voorgeschreven in voorkomende gevallen maar er rekening moet worden gehouden met een aantal strikte randvoorwaarden. Samenvattend zegt het ZIN dat het middel alleen mag worden ingezet bij patiŽnen 'waarvoor een therapeutische meerwaarde is vastgesteld'.

Gepubliceerd: dinsdag 31-01-2017
Bron: Zorginstituut Nederland | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier