Scholieren leren over nieren

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

Vandaag is het World Kidney Day en dit jaar is het thema 'kinderen en nierziekten'. Daarom krijgen scholieren van basisscholen in de regio's Utrecht, Nijmegen en Groningen les over nieren en hoe je goed voor je nieren zorgt. Artsen, onderzoekers en patiënten geven de les, op initiatief van hoogleraar nierfysiologie Joost Hoenderop van het Radboudumc in samenwerking met de Nierpatiënten Vereniging Nederland, de Nierstichting en het UMC Utrecht.

Leven met chronische nierschade is zwaar. Maar je kunt zelf veel doen om nierschade tegen te gaan en dat kan je beter zo vroeg mogelijk leren. Onderzoekers en artsen van UMC Groningen, Radboudumc Nijmegen en UMC Utrecht gaan samen met nierpatiënten langs bij leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen in de directe omgeving van het betreffende UMC. Aan de hand van een filmpje, het verhaal van een nierpatiënt en proefjes leren zij hoe je nieren werken. Zo gaan de leerlingen proefjes doen die de filterfunctie van de nier laten zien, en testjes doen met zout.

Ook komt aan bod hoe je goed voor je nieren zorgt (bijvoorbeeld door minder zout te eten) en waarom dat belangrijk is. Dat de nieren afvalstoffen uit het bloed filteren, weten veel mensen wel. Maar de nieren doen meer. Ze regelen de bloeddruk, zorgen voor optimale vocht- en zouthuishouding in je lichaam en produceren hormonen die betrokken zijn bij de aanmaak van rode bloedcellen en botten.

Joost Hoenderop, hoogleraar nierfysiologie en initiatiefnemer van deze actie: Onze nieren vormen een wonderbaarlijke zeef van ons lichaam en zuiveren maar liefst 300 keer per dag ons bloed van alle schadelijke stoffen. Organen waar we zuinig op moeten zijn.'

Gepubliceerd: donderdag 10-03-2016 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier