Leverklachten bij cystenieren onafhankelijk van genmutatie

Door Merel Dercksen 

De genmutatie die ten grondslag ligt aan dominant overervende cystenieren (ADPKD), heeft invloed op de mate waarin de cystenieren tot uiting komen. Omdat bij deze aandoening ook cysten in de lever kunnen voorkomen, hebben Amerikaanse wetenschappers onderzocht of het aangedane gen ook bepaalt hoe ernstig de cystevorming in de lever is. Dat blijkt niet het geval.

De onderzoekers van de Mayo Clinic hebben de gegevens bestudeerd van patiënten bij wie zowel bepaald was welke genmutatie de oorzaak van de ziekte was, als de lever was opgemeten. Het volume van de lever corrigeerden ze daarbij voor de lengte van de patiënt. In totaal ging het om 434 patiënten bij wie drie verschillende mutaties voorkwamen: twee soorten in het PKD1-gen, en een soort in het PKD2-gen.

De patiënten met een van beide mutaties in het PKD1-gen, de meest voorkomende, hebben gemiddeld veel grotere niervolumes dan de andere patiënten. Ook in verhouding tot hun lengte. Dit betekent meer en/of grotere cysten. Maar het volume van de lever blijkt in deze groep patiënten niet significant af te wijken van de gemiddelden in de andere twee groepen patiënten.

Wel zagen de onderzoekers dat vrouwen gemiddeld grotere levers hebben dan mannen. Vooral bij vrouwen jonger dan 48 jaar nam de lever relatief snel in omvang toe. Na die leeftijd blijkt de lever, in verhouding tot de lichaamslengte, bij veel vrouwen weer in volume af te nemen. Bij mannen blijft hij ook op hogere leeftijd groter worden.

Anders dan bij de nieren, is de mate waarin de ziekte zich in de lever manifesteert bij cystenieren niet afhankelijk van de onderliggende mutatie. Er zijn andere factoren die dit bepalen, waaronder het geslacht van de patiënt.

Gepubliceerd: maandag 07-03-2016
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier