Aanbeveling voor het gebruik van tolvaptan bij cystenieren gepubliceerd

Door Merel Dercksen 

De Werkgroep Erfelijke Nierziekten van de ERA-EDTA heeft recent aanbevelingen gedaan voor het gebruik van het medicijn tolvaptan bij ADPKD, erfelijke cystenieren. Deze aanbevelingen volgen op de goedkeuring van tolvaptan door het European Medicines Agency. Het medicijn is goedgekeurd voor de Europese markt om bij patiënten met lichte tot matig ernstige nierschade bij wie de nierfunctie snel achteruitgaat, de groei van de cysten en de achteruitgang van de nierfunctie te vertragen.

Om artsen te helpen met de beoordeling welke patiënten dan voor behandeling in aanmerking komen, en wie niet, heeft een groep experts deze aanbevelingen opgesteld. De negen aanbevelingen staan in de volgorde waarin ze het best toegepast kunnen worden bij het nemen van een beslissing. De eerste drie zijn:

 1. Schrijf tolvaptan voor bij patiënten jonger dan 50 met lichte tot matig ernstige nierschade, maar houd daarbij ook rekening met de ernst van de nierschade in verhouding tot de leeftijd. Oudere patiënten met lichte nierschade komen minder snel in aanmerking dan patiënten die als ze nog een stuk jonger zijn al een licht verminderde nierfunctie hebben.
 2. Houd voor de vraag of de nierfunctie van een patiënt snel achteruitgaat de volgende grenswaarden aan: een achteruitgang in de filtratiesnelheid van 5 ml/min per jaar, of gemiddeld 2,5 ml/min per jaar over een periode van vijf jaar. 
 3. Snelle achteruitgang wordt ook gedefinieerd als een toename van het totale niervolume met meer dan 5% per jaar. 

Daarna volgen specifiekere handvatten voor het bepalen of de ziekte bij een patiënt snel verergert, zoals de vorm van de nieren en hun grootte bij een bepaalde leeftijd. Verder doet de werkgroep de aanbeveling om bij patiënten die familieleden hebben die op relatief jonge leeftijd terminaal nierfalen ontwikkelden door cystenieren, om de paar jaar opnieuw te bepalen of de nieren snel achteruitgaan.

Tot slot volgen aanbevelingen die niet ziektespecifiek zijn, namelijk dat er gekeken dient te worden of er ook contra-indicaties zijn, en dat het goed is met de patiënt te bespreken wat de mogelijke bijwerkingen en de gevolgen voor zijn of haar leefstijl zijn. Ook de aanbevolen dosering en het feit dat het medicijn beter niet voorgeschreven kan worden zonder contact met iemand die ervaring heeft met het behandelen van patiënten met cystenieren, zijn in de aanbeveling verwerkt.

Gepubliceerd: donderdag 25-02-2016
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier