Gewichtstoename dialysepatiŽnten niet te verminderen met self-monitoring

Door Gerard Kok 

Hemodialysepatiënten moeten tussen dialysesessies in op hun gewicht letten. Het risico dat ze aankomen door het vasthouden van vocht ligt op de loer, en dat is op langere termijn niet goed voor hart en longen. Om deze reden krijgen hemodialysepatiënten bijvoorbeeld een vochtbeperking of een zoutarm dieet opgelegd. Amerikaans onderzoek vindt nu echter geen effect van het strikter volgen van het dieet.

Voor het onderzoek werden 160 deelnemende hemodialysepatiënten in twee groepen verdeeld: beide groepen kregen redelijk uitgebreide dieetinformatie. De ene groep kreeg vervolgens cognitieve gedragstherapie, en deed daarna thuis 'self-monitoring', dat wil zeggen dat ze hun voortgang bijhielden met behulp van een kleine computer die speciaal voor dit doel was geproduceerd. De andere groep kreeg alleen de dieetinformatie. De zoutinname werd voor beide groepen drie keer grondig gemeten: aan het begin, halverwege (na 8 weken), en aan het eind (16 weken) werd de inname van natrium over een periode van 24 uur bepaald.

Het resultaat was wel enigszins verrassend: beide groepen deden het ongeveer even goed, er was weinig verschil tussen de gemiddelde gewichtstoename van deelnemers met self-monitoring en diegenen zonder. Beide groepen waren er na 8 weken ook in geslaagd om hun zoutinname behoorlijk te verminderen, maar dit effect was na 16 weken weer verwaterd. Al met al geen duidelijke conclusie dus; meer onderzoek zal moeten uitmaken waarom de uitkomsten van dit onderzoek tegenstrijdig lijken te zijn en welke patiënten eventueel wel baat hebben bij self-monitoring.

Gepubliceerd: donderdag 18-02-2016
Bron: Journal of Renal Nutrition | Reacties (4)

Reageer op dit artikel

 • Ivon lijten, Helmond
  24-02-2016 17:54

  Amerikaans onderzoek. Ik zie hier in praktijk dat bij patienten die in thuishemodialyse dialyseren en goede begeleiding krijgen, hele positieve resultaten. Veel langere restdiurese, veel minder gewichtstoename tussen dialyses dus. Goed streefgewicht samen met dieet en goede coaching heeft wel degelijk zeer positieve waarde.

 • T. Vogels, Eindhoven
  24-02-2016 08:16

  Tony, helemaal gelijk. Er zijn heel weinig dieten die gevolgd (moeten!) worden waarbij je om de twee tot drie dagen "gecontroleerd" wordt. Het is bovendien geen wensdieet en voor bijvoorbeeld natrium kun je bijvoorbeeld niet zomaar dieeetzout gebruiken vanwege het kaliumzout wat hierin zit als vervanger. In het kader van groepsvoorlichting maakte ik samen met de dietisten eens een rondgang door onze plaatselijke super en we stelden vast dat dit meer dan een uitdaging was om conform dieetvereisten een uitgebalanceerd karretje vol te krijgen. Het is denk ik nog steeds behoorlijk onderschat door veel profesiionals hoe lastig dat allemaal is. En zeker om dat vol te houden!

 • Tony de Ronde, Amsterdam
  23-02-2016 15:03

  Het volgen van een (hemo)dialyse dieet is behoorlijk lastig. Het betekent onder andere zoutarm eten. Als je dat niet gewend bent, betekent dat plotseling geen pizza of een andere kant-en-klaar maaltijd meer halen, en koken met pakjes en zakjes kan ook niet meer, want overal zit te veel zout in. En elke (tiende) gram zout betekent meer dorst en drinken met gewichtstoename tussen de dialyses als gevolg. Ga er als beginnende dialysepatiŽnt maar aanstaan. Ik denk dat het heel goed te begrijpen is dat begeleiding bij het begin van het volgen van dialyse dieet wel helpt, maar dat bij een dergelijk moeilijk dieet vaak voortdurende hulp nodig is. Voor die hulp zijn er in Nederland gelukkig de diŽtisten. En dan nog blijft het moeilijk. Dat is in ieder geval mijn ervaring, en dan heb ik het nog niet over de moeite die het kost om fosfaat, etc., en in mijn geval kalium binnen de gewenste bloedwaarden te houden.

 • T. Vogels, Eindhoven
  18-02-2016 09:02

  Zoals ik het kan bekijken is de ongetwijfeld aangezegde controle via bloedafname 3 x per week wellicht nog wel een doorslaggevender factor.
  Maar dan had er een controlegroep moeten zijn zonder andere aanvullende benadering.

  Uiteindelijk jammer dat geen van allen beklijft op dit belangrijke punt voor patienten!

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier