Cystenieren kunnen nu geautomatiseerd opgemeten worden

Door Gerard Kok 

Amerikaanse artsen zijn er voor het eerst in geslaagd om de grootte van de nieren van patiënten met autosomaal dominante polycysteuze nierziekte, met behulp van MRI-beelden, volledig automatisch te bepalen.

Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PKD) ontwikkelen zich cysten, vochtblazen, in de nieren. Met het klimmen der jaren groeien de cysten in aantal en omvang, waardoor de nieren een onregelmatige vorm krijgen. De ziekte is erfelijk. Bij autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (Autosomal Dominant PKD - ADPKD) is sprake van 'dominante overerving' van het beschadigde gen dat PKD veroorzaakt.

Van ieder genenpaar dat je hebt dragen je beide ouders de helft bij. Bij aandoeningen die via dominante overerving worden doorgegeven, overheerst de beschadigde helft over de onbeschadigde. Deze aandoeningen kun je krijgen als één van je ouders zijn of haar beschadigde gen aan je doorgeeft. Recessief overerfde aandoeningen kun je alleen krijgen als je van je beide ouders een beschadigd gen krijgt. Deze variant bestaat ook bij PKD (Autosomal Recessive PKD - ARPKD). Het komt minder vaak voor, en heeft doorgaans een ernstiger beloop.

Om het verloop van ADPKD te monitoren, wordt de omvang van de nieren van ADPKD-patiënten regelmatig gecheckt aan de hand van MRI (Magnetic Resonance Imaging) scans. Met behulp van een magnetisch veld worden driedimensionale beelden gemaakt van de nieren van de patiënt, waarmee de precieze omvang bepaald kan worden. Omdat cystenieren zo onregelmatig gevormd (kunnen) zijn, was het tot nu toe onmogelijk het bepalen van de omvang volautomatisch te doen. Voor het 'segmenteren' van de beelden, dat wil zeggen bepalen wat precies nierweefsel is, en wat niet, was nog menselijk handelen nodig, zij het minimaal. Deze laatste stap is nu dus ook geautomatiseerd.

Van minimaal menselijk ingrijpen tot volautomatisch, het is een grotere stap dan het lijkt. Afgaande op mijn eigen ervaring in de IT is het volledig automatiseren van routinematige processen een belangrijk doel om na te streven. De redenen om dat te doen zijn in de medische wereld wellicht anders dan in de IT, maar het doel is, naar ik vermoed, hetzelfde.

Gepubliceerd: donderdag 28-01-2016
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier