Te dikke mensen hebben vaker last van nierstenen

Door Merel Dercksen 

Sinds 1980 is het aantal mensen met obesitas verdubbeld. Ook het metabool syndroom, waarbij naast overgewicht ook hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en (pre)diabetes voorkomt, is geen zeldzaamheid meer. Tegelijkertijd is het aantal gevallen van nierstenen, en zeker ook stenen die te groot zijn om vanzelf te verdwijnen, sterk toegenomen. Onderzoekers in het Britse Southampton hebben een review gedaan van alle studies die naar de relatie van deze twee verschijnselen zijn uitgevoerd, om te zien of er een overtuigend verband gevonden wordt.

In hun eigen ziekenhuis is het aantal patiënten met nierstenen de afgelopen drie jaar met 40% gestegen, voldoende reden om wat ze zien te willen onderbouwen. Ze vonden 22 studies over nierstenen en metabool syndroom, waarvan er uiteindelijk zes geschikt bleken voor evaluatie. Hieraan hadden in totaal 219.255 mensen deelgenomen.

Uit alle studies blijkt dat metabool syndroom het risico op nierstenen verhoogt, waarbij geldt dat mensen met meer symptomen, ook vaker nierstenen krijgen. Onderzoeker dr. Somani vreest dat het aantal mensen met nierstenen alleen maar zal stijgen, nu overgewicht nog altijd steeds vaker voorkomt. Wel hoopt hij dat het langzaam begint door te dringen dat een verkeerd voedingspatroon en een zittend leven mede oorzaak zijn van nierstenen, en dat door daar meer aandacht aan te geven, degenen die een groter risico lopen zelf ook iets gaan doen om te voorkomen dat ze stenen (terug)krijgen.

Gepubliceerd: woensdag 16-12-2015
Bron: Journal of Endourology | Reacties (2)

Reageer op dit artikel

 • Jenny, Apeldoorn
  17-12-2015 09:20

  @Cor,

  als een individu de uitzondering is die de regel bevestigt, betekent dat nog niet dat het onderzoek in de prullenbak kan. Bovendien staat er 'dikke mensen hebben vaker last', en niet 'dunne mensen hebben nooit last'.

 • cor, Jirnsum
  17-12-2015 00:15

  Ik heb geen overgewicht heb een beroep waar bij ik veel beweging heb dus een broodje aap dit verhaal

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier