Stem op de Vascoscoop!

Door Redactie NierNieuws 

Een klein handzaam echo-apparaatje, waardoor het nooit meer mis gaat met het aanprikken van shunts. Ziet u dat ook wel zitten? Stem dan voor woensdag 9 december 2015, 9:00 op de Vascoscoop en help dit idee naar een eerste plaats in de Ureka Mega Challenge van het UMC Utrecht. Stemmen kan op de site van de Vrienden van het UMC Utrecht en u kunt daarnaast ook nog een like geven op youtube.

De Ureka Mega Challenge is een wedstrijd voor nieuwe ideeën of producten. Het UMC Utrecht wil graag investeren in talent, ondernemerschap en verbetering van de zorg voor de patiënt. Aan goede ideeën ontbreekt het niet, maar vaak stagneren de goede initiatieven en plannen in de realisatiefase. In de Ureka Mega Challenge krijgen de beste ideeën de kans om echt gerealiseerd te worden.

Aanstaande woensdag, 9 december 2015, is de finale. En bij de finalisten zijn Jan Zijlstra en Huibert Tjabbes, die de Vascoscoop bedacht hebben. Dit is een klein echo-apparaatje, dat met klittenband om de arm van een dialysepatiënt vastgemaakt kan worden. De shunt komt zo in beeld, en dat maakt het veel makkelijker om in en keer raak te prikken.

Dr. Peter Blankestijn, nefroloog in het UMC Utrecht: 'de schattingen van hoe vaak er misgeprikt wordt lopen uiteen, tot wel 30%. Zeker is dat het niet nul is, en dat willen we natuurlijk wel. Onder geleide van echo de shunt aanprikken is geen nieuw idee. Maar in de praktijk worden er vaak afgedankte echoapparaten van andere afdelingen gebruikt. Deze apparaten zijn groot en onhandig, en de echokop moet vastgehouden worden om goed te richten. Daarom zijn er dan twee verpleegkundigen nodig om een patiënt aan te prikken.'

'De Vascoscoop is een klein apparaatje, en de verpleegkundige heeft de handen vrij om aan te prikken. Als de Vascoscoop gerealiseerd wordt, zou het aanprikken met echobeeld vele malen gemakkelijker worden. Ik hoop dat dat zo drempelverlagend werkt, dat met echobeeld aanprikken dan gangbare praktijk wordt. Het vermindert niet alleen pijn en bloeduitstortingen bij de patiënt, maar het is ook te verwachten dat het aantal shuntcomplicaties afneemt. En dat willen we natuurlijk allemaal.' Blankestijn ziet het wel zitten dat de Vascoscoop ook aan thuishemodialysepatiënten meegegeven wordt, zodat ook zij of hun partner ervan gebruik kunnen maken.

'De Vascoscoop is een eenvoudige en goedkope manier om het misprikken in shunts te verminderen. Hiermee wordt het aanprikken minder vervelend voor de patiënt, en voorkomen we complicaties. Stem daarom op de Vascoscoop!'

De jury die woensdag bepaalt welk idee de Ureka Mega Challenge 2015 wint, heeft 50.000 euro weg te geven. Om te beslissen wie er met deze prijs vandoor gaat om zijn idee uit te werken, kijken ze niet alleen naar het verhaal van de deelnemers, maar ook naar de reacties uit het veld van de gebruikersgroep. Stem daarom op het youtubefilmpje over de Vascoscoop.

De Vrienden van het UMC Utrecht geven een eigen publieksprijs van 25.000 euro weg. Ook op de site van de Vrienden kunt u stemmen op de Vascoscoop.

De finale is woensdag 9 december van 15:00 tot 17:00 uur en vindt plaats in de collegezaal radiotherapie in het UMC Utrecht. De uitnodiging vindt u hier. Iedereen is welkom, met of zonder spandoek.

Gepubliceerd: vrijdag 04-12-2015 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Ria, Wormerveer
    04-12-2015 17:53

    Ik ben er zeker voor. Mijn shunt heeft vele bloeduitstortingen. Prikken gaat wel beter.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier