'Donatie bij leven moet veel bekender worden'

Door Merel Dercksen 

'Ik heb een nier afgestaan aan mijn schoonzus'. 'Ik heb een nier afgestaan aan mijn zoon'. 'Ik heb anoniem een nier afgestaan'. Op een zaterdagochtend zitten ze in de Euromast bij elkaar voor hun jaarlijkse bijeenkomst: contactpersonen van de stichting Nierdonatie-bij-Leven. Wat deze mensen gemeen hebben, behalve dat ze allemaal bij leven een nier hebben afgestaan, is dat ze zich actief inzetten om het aantal levende donaties te vergroten.

Prima dat mensen in de donorweek opgeroepen worden om zich als postmortale donor te registreren. Maar iedereen weet dat dat niet genoeg donoren oplevert om alle patiŽnten die op een orgaan wachten te helpen. Geef daarom ook veel meer aandacht aan levende donatie, dan kunnen daarmee in elk geval meer nierpatiŽnten geholpen worden, alus de stichting Nierdonatie-bij-Leven. Bestuursleden en andere vrijwilligers zijn allemaal gewone Nederlanders die een nier hebben afgestaan. Zij zetten zich in om levende donatie bekender te maken, maar ook om te zorgen dat levende donoren meer aandacht en waardering krijgen.

'Het tekort aan organen leidt in de praktijk tot handel. Wij zijn fel tegen betaling voor organen, en gelukkig is dat in ons land verboden. Maar de wet schiet door en staat slechts het vergoeden van direct met de transplantatie verband houdende kosten toe. Wij bepleiten al jaren een zekere tegemoetkoming aan levende nierdonoren als een maatschappelijke waardering voor het beschikbaar stellen van hun nier. Het vaak gehoorde tegenargument, dat dit orgaanhandel in de hand werkt, slaat nergens op.'

Tijdens de bijeenkomst blijkt, dat de onkostenvergoeding de laatste jaren niet overhoudt en dat er weinig ruimte is voor maatwerk. Vooral een vergoeding voor inkomstenderving voor zzp'ers is nog altijd een struikelblok. De optie van betalen van overheidswege komt even op tafel, 50.000 euro voor een nier bespaart tenslotte een heleboel zorgkosten. Maar direct is duidelijk: hier wil niemand aan. Wel zouden de aanwezigen graag een compensatie zien in de vorm van korting op de premie voor de ziektekostenverzekering.

Het andere punt is de bekendheid. De ervaringsdeskundige contactpersonen van de stichting beantwoorden vragen van iedereen die over levende donatie denkt. Voorzitter Wim Krijbolder: 'medisch maatschappelijk werkers kennen ons inmiddels wel, en verwijzen naar ons door. Maar mensen die alleen nog maar voorzichtig denken over het afstaan van een nier, en nog niet in een traject bij een ziekenhuis zitten, vinden ons alleen als ze gaan googelen. Wij zoeken fondsen, zodat we een landelijke campagne kunnen starten.' Met deze campagne wil de stichting donatie bij leven bekender maken, en in een moeite door de mogelijkheid van spreken met een ervaringsdeskundige onder de aandacht brengen.

De stichting is op internet te vinden op www.nierdonoren.nl. Daar is ook de mogelijkheid om een vraag te stellen aan een van de contactpersonen. Voor wie dat al een stap te ver vindt is er nog een andere mogelijkheid: Riet Brusselaars schreef een boekje over haar anonieme donatie, waarin de lezer het hele proces volgt en meegenomen wordt in haar overwegingen en ervaring. Het boekje, met de titel 'Mijn nier voor een nieuw leven' is voor 5 euro te bestellen via rietbrusselaars@xs4all.nl

Gepubliceerd: dinsdag 10-11-2015 | Reacties (7)

Reageer op dit artikel

 • Louis Ekas, Franeker
  05-12-2015 10:19

  Anna, ik probeerde een statement te maken voor de groep die niet geheel anoniem wil doneren ťn tevens geen ontvanger kent. Deze mensen kunnen zich helemaal niet gemakkelijk aanmelden. Elke nierdonatie, anoniem, gericht of die met een wens is altruÔstisch (onbaatzuchtig). Een vergelijking met Marktplaats, wat koop en verkoop impliceert, gaat scheef. Het door mij aangehaalde Donorplein koppelt niet op basis van de beste verhalen.

 • Anna, Nijmegen
  02-12-2015 21:20

  Louis, deze mensen kunnen zich met het grootste gemak aanmelden als altruistisch donor. Je moet natuurlijk daarna alle keuringen door maar die zijn niet anders dan bij andere donaties.

  Hoe ik dat weet? Ik heb mijzelf aangemeld en ben goedgekeurd om anoniem te doneren.

  Ik ben van mening dat elke gedoneerde nier er ťťn is. Maar een marktplaats waarbij degene met het beste verhaal de nier krijgt lijkt mij niet wenselijk. Ik ga ervan uit dat de manier waarop de wachtlijsten zijn opgebouwd eerlijk is.

 • Jos van der Hoorn, Eexterveen
  19-11-2015 13:14

  Mooi dat de discussie ook hier op gang komt en ik begrijp dhr. Ekas helemaal. Al die duizenden levende donoren deden het om iemand te helpen; zelf had ik wel geld mťť willen brengen. Maar ik zie nog zo veel mensen worstelen met dialyse en te vroeg overlijden. En met alle donaties vanuit het hart staat de wachtlijst nog op 700 wanhopigen. Hopenlijk komt de ADR er doorheen en ja, een efficiencyslag bij de transplantatiecentra zal ook helpen. Maar waarom ook niet onze eigen ethische gevoelens wat opschuiven ten gunste van een goed georganiseerde try-out om via nieuwe wegen die wachtlijst te minimaliseren ?

 • Louis Ekas, Franeker
  19-11-2015 11:25

  Ik ben geen voorstander van het invoeren van een financiŽle prikkel in het huidige systeem als middel om meer levende donoren te werven. Levende donatie doe je vanuit je hart en daarbij speelt geld geen enkele rol. In ons land zijn m.i. voldoende levende donoren te vinden alleen worden zij nog onvoldoende begeleid en schiet de facilitering bij de transplantatiecentra tekort.

 • Jos van der Hoorn, Eexterveen
  18-11-2015 21:41

  Ondersteun de mening van de mensen van Nierdonatie-bij-Leven van harte: werk aan geheel of gedeeltelijke kwijtschelding van ziektekostenpremies voor toekomstige donoren. Dit levert gegarandeerd meer donoren op en voor wie hier niet in gelooft: waarom geen campagne om dit een aantal jaren te proberen? Ben ervan overtuigd dat "we" dit binnenkort aan gaan pakken. In het belang van alle NierpatiŽnten in Nederland.

 • Louisa de Wit, Zoetermeer
  11-11-2015 10:57

  Ik heb jaren geleden al bij de ALV van de NVN voorgesteld om levende donoren een lintje te geven. Zo zorg je ook voor grotere landelijke bekendheid.

 • Louis Ekas, Franeker
  11-11-2015 10:57

  Ik ondersteun van harte de doelstelling van de stichting Nierdonatie-bij-Leven dat er veel meer aandacht moet komen voor de levende nierdonatie. Vooral de groep donoren die niet geheel anoniem wil doneren ťn tevens niemand kent die een nieuwe nier zoekt, komt er op dit moment bekaaid van af. Zij reageren doorgaans in groten getale op oproepen via de media van doorgaans wanhopige zoekers naar een nieuwe nier.
  Zonder een beoogde ontvanger zijn deze donoren niet bepaald welkom in de transplantatiecentra.
  Gelukkig zijn er initiatieven zoals het Donorplein dat potentiŽle levende donoren en zoekers naar een gezonde nier op integere wijze bij elkaar probeert te brengen. Gisteren nog heeft er een succesvolle transplantatie plaats gevonden tussen een donor en een ontvanger die middels dit Donorplein zijn gekoppeld.
  Omdat blijkbaar steeds meer mensen bereid zijn om hun nier aan een ander af te staan, met name als die ander via de media ďeen gezicht heeft gekregenĒ, loont het absoluut de moeite om de focus op deze groep donoren te richten. Dat is niet alleen financieel interessant voor de zorgverzekeraars maar tevens uitermate zinvol voor het verkleinen van de wachtlijst.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier