Maagzuurremmers slecht voor de nieren?

Door Gerard Kok 

Het gebruik van protonpompremmers ter behandeling van brandend maagzuur lijkt hand in hand te gaan met een verhoogd risico op nierinsufficiëntie, zo blijkt uit twee onderzoeken die volgende week op ASN Kidney Week 2015 zullen worden gepresenteerd.

Maagzuurremmers worden ingezet om brandend maagzuur te behandelen. Bij brandend maagzuur vloeit maagzuur terug van de maag in de slokdarm. In de maag kan maagzuur geen kwaad; de maag heeft er voldoende beschermingsmechanismen tegen. De slokdarm heeft die mechanismen echter niet, en daar kan het maagzuur wel schade berokkenen, zeker als brandend maagzuur vaker optreedt. Hoewel de oorzaken voor brandend maagzuur verschillen, wordt het, ook in Nederland, meestal behandeld door de productie van maagzuur aan banden te leggen met behulp van medicijnen als protonpompremmers.

Beide onderzoeken die volgende week worden gepresenteerd leggen een link tussen het gebruik van protonpompremmers en nierinsufficiëntie. Uit het ene onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit in Baltimore (VS), op de gegevens van een kwart miljoen deelnemers tussen 1996 en 2014, kwam naar voren dat de patiënten die protonpompremmers gebruikten een 20-50% hoger risico op nierinsufficiëntie liepen. De onderzoekers van de andere studie, van de universiteit van New York at Buffalo (ook VS), ontdekten dat ongeveer een derde van bijna 72.000 patiënten tussen 2001 en 2008 nierproblemen ontwikkelde, en dat iets meer dan een kwart van hen protonpompremmers gebruikte.

Er lijkt dus een verband te zijn tussen het gebruik van protonpompremmers en het risico op nierinsufficiëntie, maar het is wellicht belangrijk om op te merken dat dit geen oorzakelijk verband hoeft te zijn. Met andere woorden, het is (nog) niet duidelijk of het gebruik van protonpompremmers het risico op nierproblemen echt verhoogt. Het verband komt mogelijk op een ander manier tot stand: het is bijvoorbeeld bekend dat diabetespatiënten relatief vaak protonpompremmers gebruiken, maar diabetes betekent ook een verhoogd risico op nierinsufficiëntie. Dan treden protonpompremmers en nierproblemen dus samen op, maar is er een gezamenlijke oorzaak in diabetes. Hoe het verband precies ligt zal dus nog moeten worden uitgezocht.

Gepubliceerd: donderdag 29-10-2015
Bron: Medical News Today | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum - Zweden
    02-11-2015 08:24

    Maar al te vaak denken de medici "we hebben een pil".
    Vaak is het onnodig. Appel of zelf gemaakte appelmoes helpt ook tegen brandend maagzuur. Vaak is ťťn enkel hapje al voldoende, bij mij althans.
    Appelmoes is in te vriezen en kan dus altijd bij de hand zijn.

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier