Drastisch verlagen bloeddruk ouderen spaart levens

Door Godelieve Gros 

Het aantal cardiovasculaire complicaties en het risico op overlijden onder ouderen neemt af wanneer de streefwaarde van de bovendruk wordt verlaagd bij de behandeling van hoge bloeddruk. Dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH).

Naar schatting heeft één op de drie mensen in Amerika een te hoge bloeddruk, dat wil zeggen een bovendruk die hoger is dan 140 mmHg en een onderdruk hoger dan 90 mmHg. Ook in Nederland lijdt een op de drie mensen aan hypertensie, een aandoening die een verhoogd risico met zich meebrengt op het krijgen van hartziekten, beroertes, nierfalen of andere gezondheidsproblemen. Bij de behandeling van hypertensie is de huidige richtlijn voor de bovendruk 140 mmHg voor gezonde volwassenen en 130 mmHg voor volwassenen met een nierziekte of diabetes.

SPRINT
De Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT) is een langdurig en multidisciplinair klinisch onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van een aangepaste hypertensierichtlijn voor mensen van vijftig jaar en ouder met hypertensie en een verhoogd risico op hart- of nierziekten.

In de eerste onderzoeksfase zijn twee groepen patiënten, in totaal 9.300, met elkaar vergeleken: de eerste groep had een systolische (bovendruk) streefdruk van 140 mmHg en kreeg gemiddeld twee soorten medicijnen, de tweede groep had een streefdruk van 120 mmHg en kreeg gemiddeld drie soorten medicijnen. Patiënten die eerder een beroerte hebben gehad, diabetes of cystenieren hebben, zijn niet in het onderzoek betrokken.

Minder complicaties en kleinere kans op overlijden
In de groep waarbij de maximale systolische druk 120 mmHg was, kwamen bijna één derde minder hartinfarcten, hartfalen en beroertes voor. Bovendien was de kans op overlijden gereduceerd met een kwart. Hieruit blijkt dat een intensievere hypertensiebehandeling die uitgaat van een maximale bovendruk van 120 mmHg in plaats van 140 mmHg, het aantal hart- en vaatcomplicaties en het risico op overlijden reduceert bij hypertensiepatiënten van vijftig jaar of ouder.Daarmee denken de onderzoekers een belangrijke aanwijzing te hebben dat een lagere bloeddruk een gunstig effect heeft op de gezondheid van oudere risicopatiënten.

Het onderzoek zal de effecten van de lagere streefwaarde voor de bovendruk voor deze doelgroep blijven evalueren. Volgens de onderzoekers kan de streefdruk van 120 mmHg uiteindelijk levens redden onder vijftigplussers met hypertensie in combinatie met nog minimaal één andere risicofactor voor het krijgen van een hartziekte.

Individuele situatie
Uit de eerste resultaten van het onderzoek zijn belangrijke aanwijzingen gekomen dat het verlagen van de maximale systolische druk bij oudere risicopatiënten tot een betere algemene gezondheidstoestand leidt. Maar, patiënten moeten met hun behandelende arts overleggen of deze lagere bloeddruk voor hun individuele situatie een goede keuze is.

Vervolgonderzoek
In het onderzoek is ook specifiek naar nierziekten, cognitief functioneren en dementie gekeken. De resultaten hiervan worden nog niet gepubliceerd omdat de onderzoeksgegevens nog worden geanalyseerd en in de komende jaren verder worden aangevuld.

Gepubliceerd: dinsdag 06-10-2015
Bron: National Institutes of Health | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier