Kinderen met traag werkende bijschildklieren zorgvuldig monitoren en behandelen om nieren te sparen

Door Merel Dercksen 

Kinderen met te traag werkende bijschildklieren (hypoparathyreoïdie) die behandeld worden met vitamine D en calciumsupplementen lopen een verhoogd risico op nierstenen en een verminderde nierfunctie, blijkt uit Canadees onderzoek. Dat is niet anders dan bij volwassenen, maar omdat kinderen nog een langer leven voor de boeg hebben, is de kans dat ze daadwerkelijk een van deze complicaties ontwikkelen groter. Het is daarom extra van belang deze patiënten hierop te screenen.

Wetenschappers verbonden aan het Hospital for Sick Children in Toronto hebben de data doorgespit van 29 patiënten met chronisch te traag werkende bijschildklieren. Deze patiënten waren tussen 1996 en 2013 onder behandeling in Toronto en zijn ten minste een jaar gevolgd. Gemiddeld waren er gegevens over 7,5 jaar beschikbaar.

Elf van de kinderen hebben nierstenen gevormd in de periode waarover hun gegevens beschikbaar waren. De belangrijkste voorspeller daarvoor lijkt een relatieve hypercalciëmie en hyperfosfatemie: te veel calcium en fosfaat in het bloed vergeleken met andere stoffen waarmee een evenwicht gevormd hoort te worden. Gemiddeld vielen de calciumspiegels van de kinderen wel binnen absolute normaalwaarden.

Hoewel geen van de kinderen al een echt verminderde nierfunctie had, waren de eerste tekenen van achteruitgang al bij bijna de helft zichtbaar. Vooral bij kinderen met te veel calcium in hun bloed. Aangezien traag werkende bijschildklieren levenslange behandeling vergen, is het van groot belang afwijkingen in de calciumstatus op te sporen en te normaliseren. Daarmee kan het aantal gevallen van nierstenen bij deze kinderen of nierfalen op latere leeftijd mogelijk beperkt worden.

Gepubliceerd: woensdag 09-09-2015
Bron: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier