Huidig criterium voor acuut nierfalen leidt tot valse diagnoses

Door Godelieve Gros 

Amerikaans onderzoek wijst uit dat het huidige criterium dat gehanteerd wordt voor het vaststellen van acute nierinsufficiëntie soms tot onterechte diagnoses van deze aandoening leidt. Dit heeft weer een onnodige interventie bij patiënten en mogelijk zelfs verdere orgaanschade tot gevolg.

Het diagnosecriterium voor acute nierinsufficiëntie is vaak een licht verhoogd creatininegehalte in het bloed. Deze verhoging duidt op een vroege fase van een verslechterende nierfunctie, maar kan ook een gevolg zijn van variabelen bij de uitvoering van de laboratoriumtests of biologische variaties van het creatininegehalte in het bloed van een individu.

Voor dit onderzoek van de Yale School of Medicine werden de creatininetests van 2.267 patiënten met acuut nierfalen vergeleken met een gesimuleerde controlegroep. Liefst 8 procent van alle personen kreeg waarschijnlijk onterecht de diagnose acute nierinsufficiëntie, als gevolg van gebruikelijke variatie in de laboratoriumuitkomsten of normale creatinineschommelingen in het bloed. Bij patiënten met chronisch nierfalen was dit zelfs 30,5%. Dit wijst erop dat de kans op een valse diagnose toeneemt wanneer het creatininegehalte in het bloed al verhoogd is.

Juist voor deze laatste groep mensen is het van belang dat zij geen onnodige interventie ondergaan, om zo meer orgaanschade te voorkomen. Het huidige diagnosecriterium blijkt niet voldoende adequaat en het definiëren van een nieuw criterium is dan ook wenselijk.

Gepubliceerd: woensdag 16-09-2015
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier