DiŽtist richt zich het liefst op traditionele taken

Door Merel Dercksen 

Ook Amerikaanse diëtisten moeten steeds vaker meer doen dan hun patiënten ondersteunen bij een geschikt voedingspatroon. Ze vinden die extra taken minder belangrijk en erg veel tijd kosten. Dat zou ten koste kunnen gaan van de zorg voor de patiënt, en de voldoening die de diëtisten uit hun vak halen, kunnen verminderen. Dat is hetzelfde patroon als we in Nederland bij veel zorgverleners zien.

Diëtisten krijgen er steeds meer taken bij, net als andere beroepsgroepen in de zorg. Twee Amerikaanse onderzoekers hebben uitgezocht wat diëtisten die op een nierafdeling werken het belangrijkste onderdeel vinden van hun werk, en wat ze de meeste tijd kost. 'We verwachtten dat de activiteiten die meer tijd kosten, niet altijd als het belangrijkst beschouwd zouden worden', schrijven ze in hun inleiding.

Het onderzoek, uitgevoerd met behulp van online vragenlijsten, beschreef 30 activiteiten verdeeld over drie categorieën. Het was gebaseerd op de voedingsrichtlijnen van het National Kidney Foundation-Kidney Disease Outcomes Quality Initiative. De categorieën waren algemene verantwoordelijkheden, beoordeling/consult en behandeling/wijzigen en uitvoeren van een dieetplan.

Van de 3382 aangeschreven diëtisten reageerden er 466, volgens de onderzoekers een gevarieerde afspiegeling waar het gaat om ervaring en soort dialysecentrum waaraan de diëtist verbonden is. Gemiddeld hebben deze Amerikaanse diëtisten bij een voltijdsbaan 116 patiënten onder hun hoede, met flinke variatie. Ondanks de verschillen in aantal patiënten, ervaring en soort centrum, blijken de respondenten het grotendeels met elkaar eens te zijn.

Het belangrijst vinden de diëtisten hun traditionele taken: het in kaart brengen van de voedingstoestand, educatie over voeding etc. Bij de mogelijkheid tot toelichting gaven veel van hen nog aan dat ze zaken als communiceren met familieleden en optreden als zorgcoördinator ook belangrijk vinden, en dat dat veel tijd kost.

De rol van de diëtist in dialysecentra is uitgebreid met administratieve en coördinerende taken, vatten de onderzoekers niet geheel onverwacht samen. Wat het gevolg hiervan is voor de patiënt, is niet onomstotelijk duidelijk. Maar, schrijven de onderzoekers, uit andere onderzoeken is gebleken dat administratieve verantwoordelijkheden tijd afslurpen van de patiëntenzorg, en bovendien de beroepstevredenheid verminderen.

Gepubliceerd: dinsdag 25-08-2015
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier